![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 2 Dołączył: 10.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do zapisu danych Exif w jpeg znalazłem PEL, przykład zapisu z tej strony - pozwolę sobie zacytować:
XP_TITLE ładnie tworzy tytuł zdjęcia widoczny w Windowsie. I tu pojawia się problem, ponieważ tytuł tworzy tylko wtedy jeśli zdjęcie zostało zrobione np. aparatem lub istnieją już jakieś dane Exfif (czyt. sami je wpiszemy). Natomiast jeśli zdjęcie zostało utworzone w PHP ( imagecreatefromjpeg($zdjecie); ) to (prawdopodobnie) dane Exif nie istnieją i skrypt wywala błąd: Cytat Fatal error: Call to a member function getTiff() on a non-object in... - nie mam pojęcia jak zadeklarować dane ExifW manualu znalazłem coś w tym stylu: Cytat getBytes (line 157) ale nie mam pojęcia czy to jest to i jak tego użyć. Proszę o pomoc, dziękuję.Produce bytes for the Exif data. return: bytes representing this object. string getBytes () |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 2 Dołączył: 10.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety dane ustawione w IPTC nie są widoczne w Windowsie. Pozwolę sobie załączyć obrazek. Moin celem jest edytowanie i tworzenie tych ustawień widocznych na obrazku w php. Gdy taki sam obrazek załączyłem do funkcji podanej w manualu - nie udało mi się wyświetlić żadnych zapisanych przez Windows. Dopiero jeśli sobie je sam zapisałem (np. echo $i->set(IPTC_COPYRIGHT_STRING,"Here goes the new data");
$i->write(); ) to były widoczne ale tylko w funkcji - nie w Xp. Natomiast przy:
Wyświetla: Cytat IFD0.Exif_IFD_Pointer: 236 IFD0.Title: teksttytuBu IFD0.Comments: jaki[ komentarz IFD0.Author: autorzdjcia IFD0.Keywords: sBowapodkluczowe IFD0.Subject: tematzdjcia COMMENT.0: CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), default quality EXIF.UserComment: CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), default quality WINXP.Title: tekst tytu?u WINXP.Comments: jaki? komentarz WINXP.Author: autor zdj?cia WINXP.Keywords: s?owa podkluczowe WINXP.Subject: temat zdj?cia Czyli za te informacje odpowiada WINXP.Title: i IFD0.Title: . Teraz albo poszukać odpowiedniego id tagu w IPTC ((IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) a ja wciąż nie widzę różnicy pomiędzy Exif, IPTC ) albo zastosować PEL'a (patrz kod php w pierwszym poście), które modyfikuje dane tylko wtedy jeśli już coś zostało wprowadzone (czyli pozostaje pytanie - jak zasymulować wprowadzanie danych (exif)). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 13:04 |