![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 2 Dołączył: 3.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio zainteresowałem się Drupalem, brakuje mi jednak miejsca do wymiany poglądów z innymi Drupalowcami, szukania odpowiedzi na pytania itp. Na tym forum pojawiają się posty na temat Drupala, ale pojawiają się one w jednym worku razem z innymi postami dotyczącymi PHP.
Mam zatem propozycję czy nie warto by było utworzyć osobnego działu Drupal? Myślę, że dość dużo ludzi jest zainteresowanych tym tematem, a stworzenie działu uporządkowałoby dyskusję. Nie wiem czy udało mi się dobrze zaargumentować powstanie nowego działu, ale dla mnie byłaby to rewelacja i świetne miejsce do dyskusji z innymi Drupalowcami. Proszę o opinię (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Owszem... Są. Tyle że większość z nich wiąże się nie z drupalem jako projektem tylko "cholera... dlaczego ten programista napisał to tak, skoro można o wiele prościej i dlaczego mam się przez ten bajzel przegryzać by dokopać w końcu do tego co chcę" (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Zauważ, że drupal to pewien szkielet, do którego Ty jako programista się musisz przystosować. Tak więc jedynym prawdziwym problemem jest poznanie architektury i systemu komunikatów tego cms by móc pisać własne wtyczki, moduły lub przerabiać istniejące. Reszta to "zwykłe" programowanie. Czy jest więc sens zakładania osobnego działu tylko po to, by wymienić informacjami na temat: "do wersji X.X było tak, a od X.X+1 trzeba tak" lub "bo twórca modułu Y robi to niestandardowo poprzez Z". A do tego by się tylko ów dział sprowadzał w 95% przypadków. Pozostałe 5% to problemy z instalacją (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Wiem... Generalizuję (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ale właśnie na tym polega praca z jakimkolwiek cms. Poznać strukturę, dokumentację, dostosować się. Reszta to już dłubanie w kodzie mając na względzie możliwości danego cms. Dla mnie więc bezsensem jest takie rozdrabnianie się skoro to "tylko" kwestia "przestawienia się" na architekturę i sposób myślenia twórców danego cms. Wiem, że nie każdemu przychodzi to łatwo, ale po pewnym czasie grzebania w kodzie "przełącza się" on niemal automatycznie między różnymi rozwiązaniami oraz widzi oczami wyobraźni co i jak działa. To jest na swój sposób wyznacznik dobrego i złego programisty. Dobry "widzi" efekty swych działań zanim nastąpią zmiany w kodzie. Zły widzi tylko co chce uzyskać, a nie to co może się dziać poza tym aspektem jednym bo ogarnia całość systemu, widzi przebieg informacji w systemie i zna jego zachowanie. To dlatego siadając do jakiegokolwiek portalu/systemu najpierw analizuje się go, by poznać możliwości i ograniczenia. Inaczej się nie da być dobrym używając danego rozwiązania/software'u/frameworka/cms-a bo nie znamy go i albo powielamy czyjś błąd, albo nieświadomie wręcz pogarszamy sytuację. Cały czas pracuje w firmie z serwisami jadącymi na php4, ale gdzie tylko się da "nawracam" kod by był funkcjonalniejszy/optymalny i usuwam bezsensowne rzeczy z niego jak globale czy łatam miejsca potencjalnego ataku. Małymi kroczkami, byle do przodu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 23:02 |