![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2006 Skąd: Mysłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Problem jest następujący brak polskich znaków w wyniku wyszukiwania. kodowanie strony i skryptu: UTF-8 Dane wprowadzone do bazy danych są w utf-8, system porównań bazy danych ustawiony na UTF-8, połączenie z baza danych zostało ustawione aby dane pobierał w utf-8: W całym skrypcie dane z bazy wyświetlane są poprawnie z polskimi znakami. Jedynie podczas wpisania do formularza szukanego słowa które zawiera polskie znaki zostaje zwrócony komunikat że słowo nie zostało znalezione, jednak skrypt wyszukuje słowo bez polskich znaków w bazie. polskie znaki są ignorowane np. wpisując do formularza słowo "żółty" skrypt przeszukuję tylko "ty" bez początkowych 3 polskich znaków. Ma ktoś jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem? Szczegóły poniżej: Mam prosty formularz wyszukiwania pojedynczych słów w bazie:
wynik zwracany jest za pomocą następującego kodu:
który odwołuje się do funkcji: get_lookup_results:
funkcje powiązane:
z góry dzięki za pomoc wszystkim dobrym ludziom (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) czy nikt nie ma pomysłu co morze być przyczyną mojego problemu?? pozdrawiam, Marcin |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2006 Skąd: Mysłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety ustawiłem te parametry które podałeś przy połączeniu z bazą jednak nadal efekt jest ten sam.
jakieś inne propozycję? może zastosować AGAINST IN NATURAL LANGUAGE MODE, jednak nie bardzo wiem jak to wcisnąć w kod poniżej:
oraz tutaj:
cze poniższe ustawienia bazy danych mogą mieć wpływ na ten problem? (IMG:http://www.twoja-fraza.pl/images/ustawienia_mysql.jpg) czy jest możliwość zmiany tych ustawień nie mając dostępu do pliku my.cnf? Ten post edytował informatycy 25.11.2009, 14:55:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 01:02 |