![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 238 Pomógł: 1 Dołączył: 27.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dopiero zaczynam nauke C, więc nie dziwcie się, że pytanie jest takie proste:)
Mam liste danych osobowych kilku osób (tzn. imie i nazwisko). W jaki sposób zrobić aby po kolei wyświetlał mi te dane? Nie wiem nawet w czym mam to zapisać (tablica, struktura?). Kurcze, dopiero teraz sobie uświadamiam, jakie php jest proste w porównaniu do C |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrób tablice struktur ( albo pointer do pointera struktury, jeżeli nie znasz ilości osób ). Potem tylko jakiś algorytm sortujący ( jeżeli nie znasz się na algorytmach to początki możesz sobie zrobić nawet na wikipedii ). Oczywiście funkcja do wykorzystania to będzie strcmp. Tylko jeżeli zrobisz pointer do pointera struktury to pamiętaj, żeby potem najpierw zdealokować imie i nazwisko, potem pointer do struktury, a dopiero na końcu potem pointer do pointera struktury ( bo oczywiście muszisz to najpierw zaalokować ). Jeżeli natomiast zrobisz za pomocą tablicy to wszystko będzie proste, bo do sprzątnięcia będzie tylko imie i nazwisko.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 12:08 |