![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 22.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Napotkałem problem z widocznością zmiennych z skryptach ładowanych include(); gdy używam rewriterules. Problem wygląda następująco: Podstawowe skrypty strony trzymam w "public_html". Ze względu na to, że mam sporo skryptów dodatkowych, używanych we wszystkich podstawowych skryptach, umieściłem je w katalogu "public_html/scripts". Napisałem rewriterules w taki sposób:
W skrypcie podstawowym ładuję skrypt dodatkowy przez include(). I teraz jest problem, bo gdy użyję include w taki sposób: "include('./scripts/skrypt_dodatkowy.php');" to szuka tego skryptu po url'em: www.domena.com/jakikolwiek-tekst/scripts/skrypt_podstawowy.php Wszystkie skrypty działają na kilku domenach "com", "pl", "fr", "de" itp. Zdeklarowałem więc w skrypcie podstawowym zmienną, która zawiera adres domeny: $domena='www.domena.com/' (lub w przypadku innych domen narodowych, będzie to odpowiednio "domena.fr" lub "domena.de". Dzięki temu, skrypt podstawowy robi:
zamiast
No i pojawił się problem, bo nie widzę żadnej zmiennej w skryptach dodatkowych, ładowanych przez include() i odwrotnie: w skryptach podstawowych nie widzę zmiennych deklarowanych w skryptach dodatkowych. Czyli serwer pewnie traktuje to jako wykonanie kodu z innego serwera i "globalnośc" zmiennych nie ma w tym przypadku znaczenia. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobic? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 6 Dołączył: 23.02.2008 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod include('/scripts/skrypt_dodatkowy.php'); Nie jestem pewien. -------------------- Sygnaturka comes here.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 23:21 |