![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam taki problem, że zrobiłam obie tabelki w Markdown i chciałabym teraz zamienić co drugi tag <tr> na <tr class="dwa">. Przy czym raz chciałabym zamieniać od pierwszego wiersza a raz od drugiego (zamieniać na: <tr class="dwa"> i odpowiednio <tr class="jeden">). Wcześniej jak miałam tabelki html w plikach to bez problemu odczytywałam je komendą file i zamineiałm w co drugim wierszu. A teraz mam całą tabelkę w łańcuch. Jak to zamienić? Przy czym chciałabym najpierw poznać najprostszy sposób bez wyrażeń regularnych.
Bardzo proszę o pomoc. pozdrawiam serdecznie Jola |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Nie wiem jak wygląda Twój ciąg, ale musisz go podzielić, korzystając np. z explode. W samym manualu właśnie jest przykład:
Jeżeli skorzystasz z for do wyświetlenia parzystych i nieparzystych to po prostu robisz echo, np. pieces[$j] gdzie $j wzrasta o jeden z każdym wykonaniem while/for czy czego tam używasz. Możesz nie zamieniać wszystkich danych w całym ciągu tylko wyświetlać go częściami. Jeżeli Twój string jest podzielony na $tablica[], a każda pozycja z $tablica[] to pojedyncza komórka, to musisz zrobić odgórny warunek, który zapewni Ci "przejście" po każdym elemencie tablicy np. $tablica[0], $tablica[1] poprzez np. licznik $i, który będzie się co rundę zwiększał. Potem zanim wyświetlisz te dane sprawdzasz czy licznik jest parzysty czy nie. Jeżeli parzysty to wyświetlasz go jako jaśniejszy wiersz, a jak nieparzysty to jako ciemniejszy. Nie wiem dlaczego nie chcesz skorzystać z innych rozwiązań, nie wiem jak wygląda Twój ciąg i jaką wiedzą dysponujesz. Dlatego zastrzegam, że może to nie być full optymalne rozwiązanie dla Ciebie. Ten post edytował Daiquiri 20.11.2009, 11:36:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 12:58 |