![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2009 Skąd: Gorzów Wlkp. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Czy mógłby ktoś przejrzeć kod i wytknąć mi moje błędy?
Później wykorzystuje to na przykład tak:
Początek mam dobrze, bo patrzyłem z manuala, chodzi mi o te 2 metody. Ten post edytował julek12 20.11.2009, 08:47:48 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze rezygnujesz z obsługi wyjątków (masz PDOException, a zamieniasz to na die() ), co oznacza cofnięcie się.
Po drugie zastosowanie tego jest bardziej problematyczne niż samego PDO. Niby zamiast 5-ciu linii kodu masz jedną, tylko czytelność jest o wiele mniejsza. Przydałoby się dorobić sprawdzanie podanych parametrów. Bo przykładowo, jeśli ktoś się pomyli i w zmiennej $fields czy $conditions przekaże tablicę pól? Twój skrypt się wysypie i to niezłapanym wyjątkiem PDO. Może i Tobie w jakiś sposób to ułatwi pracę, znasz dokładnie strukturę kodu, wiesz co możesz podać w parametrach, czego nie. IMHO ktokolwiek chciałby użyć tej "klasy" w swoich projektach to mógłby się zdziwić i łatwo zdenerwować. Według mnie taka klasa nie ma zastosowania, jest niepotrzebna, wprowadza tylko niepotrzebny zamęt. W przypadku rozwoju Twojego kodu przez kogoś innego - będzie miał z tym problem. W przypadku rozwoju cudzego kodu przez Ciebie - będziesz miał doświadczenie, nawyki z rozwiązaniem nigdzie nie stosowanym, a braki w tych powszechnych. Widzę, że chciałeś na szybko zrobić coś a'la ORM. Lepiej już chyba zastosować Doctrine/Propel niż robić takie kwiatki. Ale to tylko moje subiektywne zdanie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 12:43 |