Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Czy jest cos lepszego (szybszego, bardziej czytelnego) niz Markdown?
nowy_pehapowiec

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Czy jest lepszy sposób na formatowanie tekstów w bazie danych? Czyli podgląd i edycja poprzez textarea, zawartość przed wyświetleniem na stronie przerabiana w locie na html. Dopiero poznaje Markdown i mi się podoba, nie wiem co prawda czy może działać w druga stronę, to znaczy konwertować z htmla?
Jeszcze odnośnie bbcode, czy znacie jakiś darmowy i prosty edytor do wstawienia na stronę w którym da się wyklinać <hY>, <p>?

pozdro
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
nowy_pehapowiec

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zgadzam się w pełni z Zyx.

Wstawianie znaczników paragrafów, czy wyróżnień jeszcze by jakoś przeszło. Ale listy czy tabele są koszmarem html. Czas, który trzeba poświęcić na wstawienie znaczników dla skopiowanego skądś tekstu jest często większy niż samo napisanie tego tekstu. A pyzatym cześć znaczników html jest źle pomyślana. Jeśli w wielu innych syste4mach znaczników można wiersze w tabeli pisać jako:
komórka1 znacznik_rozdzielający_komórki komórka2 znacznik_rozdzielający_komórki komórka3 znacznik_kończący_wiersz
na przykład
komórka1 & komórka2 & komórka3 \\

To czemu u licha w html trzeba wpisać 10razy więcej znaków, żeby uzyskać ten sam efekt? Nie wiem. Dlatego wybrałem Markdown Extra i szczerze go polecam.

PS

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak podłączyć Showdown do formularza? Albo coś innego co automatycznie konwertuje tekst na Markdown Extra (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ?
Z javascript jestem noga i nie udaje mi się tego zrobić.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 11:22