![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Powoli przymierzam się do budowania sklepu internetowego. Wiem, że o wielu rzeczach muszę pamiętać, wiele zasad przestrzegać itp. Chciałbym, aby to był taki temat, w którym zbierzecie (jak na razie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) dla mnie, potrzebne informacje, wskazówki, porady jak powinna wyglądać dobra aplikacja sklepowa. Może, ktoś już projektował sklepy od przysłowiowego "0" i podzieli się ze mną na łamach forum zdobytym doświadczeniem... PS: Na początek przygotowałem layout strony, teraz pracuję nad "spisem" i schematami tejże aplikacji. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 11 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
phpion ładny sklep, ale takie pisanie sklepu samodzielnie od podstaw to kupa roboty, moim zdaniem lepiej wykorzystać jeden z darmowych systemów do tworzenia sklepów, np. Prestashop: http://www.prestashop.com/demo/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
phpion ładny sklep, ale takie pisanie sklepu samodzielnie od podstaw to kupa roboty, moim zdaniem lepiej wykorzystać jeden z darmowych systemów do tworzenia sklepów, np. Prestashop: http://www.prestashop.com/demo/ Wyobraź sobie, że poświęcając tę kupę roboty na stworzenie czegoś od podstaw możesz stworzyć rozwiązanie dedykowane, dostosowane do potrzeb konkretnego klienta, możesz ogarnąć cały projekt, zoptymalizować, rozwinąć, poprawić i ogólnie nad tym panować. Czasem klient może sobie zażyczyć jakiejś ekstra funkcjonalności, której nie ma w darmowym lub komercyjnym rozwiązaniu i wtedy będziesz musiał przebijać się przez dokumentację (o ile jest) i tysiące linii kodu, żeby dowiedzieć się, jak to zrobić, a kiedy już stracisz mnóstwo czasu i to zrobisz, będzie to najprawdopodobniej chodziło mizernie, bo często do tego typu rozwiązań pluginy niestety pisze się "na siłę". Może się też zdarzyć, że nie będziesz mógł nic w sklepie zmienić, bo nie pozwoli Ci na to licencja. Ponadto, tworząc własne rozwiązanie zawsze możesz skorzystać z gotowych bibliotek i frameworków. Miałem już okazję wdrażać zarówno własne oprogramowanie sklepu, jak i komercyjne. Co z tego, że komercyjne rozwiązanie ma mnóstwo funkcji, skoro chodzi, jak krew z nosa, a jego wdrożenie, to mordęga. Sklep, który pisałem prawie od zera ma tylko podstawowe funkcjonalności, ale w porównaniu z jednymi z najpopularniejszych komercyjnych rozwiązań, chodzi, jak rakieta i nawet jeśli dodałbym do niego więcej modułów, to go one nie spowolnią. Jeżeli twórca projektu wie, co robi, to dedykowany sklep będzie chodził szybko, miał, co trzeba i będzie elegancki. Zetknąłem się z różnymi rozwiązaniami sklepów internetowych (zarówno komercyjnymi, jak i nie) i niektóre z nich wdrażałem, a niektóre musiałem poprawiać i powiem tyle, że większość z nich ma mierną wydajność, a nie tylko przeciętnego użytkownika wkurza, jak sklep ładuje się pół minuty. Wracając do tematu wątku (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) , dobrze jest zamieścić w odpowiednim miejscu kilka elementów ajaxowych. Np. po kliknięciu "dodaj do koszyka" nie powinniśmy być odsyłani do strony koszyk, tylko powinno się pojawić okienko "produkt został dodany do koszyka", a operacja powinna zostać wykonana w tle, żeby można było spokojnie kontynuować zakupy. Kolejnym ciekawym elementem, nad którym można pomyśleć, to slidery to filtrowania produktów (zakres ceny, atrybuty, etc.). Można też rozważyć koszyk z metodą drag & drop, jako opcja dodatkowa. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 02:09 |