![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 28.06.2002 Skąd: Czestochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Był już Humor były inne ciekawe temanty w Hydeparku, ale nie było jeszcze ciekawych zadan logicznych i matematycznych. Podejrzewam ze wiekszosc programistów lubi ciekawe łamigłówki i zadania. Zakładam ten temat bo sam to lubie. Bardzo prosze o pisanie ciekawych zadanek i odpowiadanie na poprzednie. Może zaczne (zadanie 3 klasa liceum co ciekawe przedmiot: przedsiebiorczosc- fajne zadanko)oto treść: [LIST] Mam 2 razy tyle lat co ty miałeś, jak ja miałem tyle lat co ty teraz. Razem mamy 63 lata. Ile lat ma każdy z nas?[LIST] |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiesz co?
Czytałem to chyba 15 razy. I doszłem do takich wniosków. Po pierwszych 5 minutach odeszło 4 logików, a po 10 wszyscy z czerwonymi kropkami (nie wiadomo ilu ich jest). Po kolejnych pięciu ci co zostali to siedzieli nadal, ale po dziesięciu od tamtego czasu, odeszła co najmniej jedna osoba (mogła odejść grupa). Czyli minęło 20 minut. Póżniej po następnych 5 minutach odszedł albo Schwarzenegger albo laska. Ponieważ mieli inne kropki musieli odejść osobno, albo on pierwszy albo ona pierwsza, więc musiało minąć przynajmniej 10 minut, żeby nie było ich obojga. Mamy więc 30 minut. No i tutaj mam problem bo dałem, że ostatnia grupa odchodzi po następnych 5 minutach, ale nie wiem na pewno (przecież mogli odejść po połowie: 1 grupa po 5, a następna po 10). Wtedy byłoby już 40 minut. Jest jeszcze jedna zagadka 31 osób. Jeżeli mówisz, że gra jest do rozegrania, a każdy patrzy na kropki innych i szuka np. pary to trzy ostatnie osoby mogą nie mieć pewności co do koloru swojej kropki. :?: :?: :?: |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 01:11 |