![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaznaczam, że postgresa uruchomiłem pierwszy raz kilka dni temu i jestem zielony, stąd pytanie.
Jak dorwać się do kilu baz jednocześnie w jednym zapytaniu? W MySQL'u robię po prostu "SELECT tabela1.pole1, tabela2.pole2 FROM baza1.tabela1 LEFT JOIN baza2.tabela2 USING(klucz_obcy)". A w Postgresie? Taki zapis mi nie działa. W ogóle siedząc w jednej bazie nie mogę dobrać się do drugiej. Siedząc w baza1 nie mogę zrobić "SELECT * FROM baza2.tabela2". Wywala błąd: parse error at or near "." |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jednej bazy :?:
Miałem na myśli dokładnie to co napisałem. Jedno zapytanie do dwóch tabel w dwóch różnych bazach. Silnik ten sam, na tej samej fizycznie maszynie ale 2 bazy i w nich tabele i w nich pola. Zapytanie ma ciągnąć dane z obu. To jakiś problem? Czytałem na liście dyskusyjnej postgresa, że pracują nad zapytaniami do zupełnie zdalnych baz. Coś w stylu: SELECT zdalna_baza.tabela.* FROM zdalna_baza(213.17.224.50,login,hasło) Skoro takie są plany to zakładam, że dostęp do lokalnych baz już jest... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:37 |