Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Czy jest cos lepszego (szybszego, bardziej czytelnego) niz Markdown?
nowy_pehapowiec

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Czy jest lepszy sposób na formatowanie tekstów w bazie danych? Czyli podgląd i edycja poprzez textarea, zawartość przed wyświetleniem na stronie przerabiana w locie na html. Dopiero poznaje Markdown i mi się podoba, nie wiem co prawda czy może działać w druga stronę, to znaczy konwertować z htmla?
Jeszcze odnośnie bbcode, czy znacie jakiś darmowy i prosty edytor do wstawienia na stronę w którym da się wyklinać <hY>, <p>?

pozdro
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
nowy_pehapowiec

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jeszcze muszę dopytać, czy jakiś system znaczników Markdown albo coś podobnego pozwala na łatwiejsze wstawianie tabelek?

Słuchajcie głupia sprawa ale nie potrafię podpiąć tego żądnego z tych edytorów (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
Bardziej mi pasuje Markitup - jest prostszy bez zbędnych dodatków. Ale zupełnie nie potrafię go podpiąć na stronę. W ogóle to chciałem go zamontować jako dwa pola, tak jak na stronie domowej: jedno z wpisywanym kodem, drugie z podglądem wyniku.

A w ogóle jak porównujecie Markdown i Textile (bo to chyba najwygodniejsze systemy znaczników)? Co się lepiej sprawdza na dłuższą metę?

pozdro

PS
da się przejść od kodu html do textile albo markdown?

Jeszcze zapomniałem spytać jak wstawiać znaki specjalne w markdown? Czyli jak w tekście wstawić np myślnik, który ma być myślnikiem a nie elementem listy?

Ten post edytował nowy_pehapowiec 13.11.2009, 09:28:11
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 04:39