Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP/MySQL] Liczba kolumn w tabeli a wydajność
MalyKazio

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Przyszło mi rozbudować nieco dane przechowywane w tabelach w bazie danych ale w trakcie zacząłem zastanawiać się nad sensownością mojego pomysłu. Otóż mam tabelę zbudowaną z około 40 kolumn. Większość z nich jest typu int. Czy można jeszcze do takiej tabeli dodawać kolejne kolumny, czy też raczej lepiej stworzyć nową tabelę i tam je wrzucać? Czy ilość kolumn ma jakieś widoczne przełożenie na wydajność zapytań i całego kodu napisanego w php? Z jednej strony chyba bezsensowne jest dzielenie tabel i potem ich łącznie za pomocą JOIN, czy nawet późniejsze sklejanie tablic z rezultatami zapytań, ale z drugiej taki podział nie wydaje się całkiem pozbawiony sensu.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
cojack

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Bezsensu! Oczywiście że wszystko można rodzielać, zależy tylko czy robisz to z głową i np:

Tabela Użytkownik:
idUser | userName | userPwd

Tabela DaneUzytkownika
idUsera | Imie | Nazwisko | nrButa | imieMatki | imieOjca | Pesel | Nip

Tabela DaneTeleUzytkownika
idUsera | nrTelefonu

Tabela DaneAdresoweUzytkownika
idUsera | adres | typAdresu (enum [zamieszkania,zameldowania,pobyt tymczasowy...])

Tabela AdresyEmailUzytkownia
idUsera | adresEmail

I co Ty na to? W zależności teraz jak ustawie relacje pomiędzy tabelami takie moi użytkownicy będą mieli możliwości z dodaniem danych, będą mogli mieć wiele adresów email, wiele nr telefonów, wiele adresów różnego typu.

Kto napisał że dzielenie jest złe? B.dobre (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) I teraz rzucasz sobie pkey na idUsera w każdej tabeli z refrencją na tabele uzytkownika, masz od razu btree index. I śmiaga aż hoho, a pobierasz tylko wtedy inne dane gdy Ci są potrzebne. Pamiętajmy sql nie lubi jak ma pare kolumn z czego n-x jest null.

Ten post edytował cojack 11.11.2009, 17:10:40
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 7.10.2025 - 07:08