![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Zaznaczam od razu, ze jestem początkujący. Mam taki problem i nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Mam tablę w MYSQL z 60 elementami. Żeby nie zaśmiecać kodu chciałbym tych danych użyć do formularza w html Option. Jednocześnie chciałbym, żeby po wybraniu jednego z elementów tej listy wywoływała się kolejna lista zależna od tej pierwszej. Szukałem już w różnych miejscach i jakoś tego nie mogę znaleźć. A może lepiej w ogóle dać te 60 pozycji do kodu html i się nie martwić. Siedzę już na tym, że 3 dni. Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
@piotrooo89:
Moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie. Przy 60 rekordach warto rozważyć zapis na sztywno w jakimś pliku (np. jako tablica w PHP), natomiast przy 600 000 rekordów zdecydowanie lepiej pozostać przy bazie danych. Oburzyłeś się na obciążenie bazy - moim zdaniem właśnie ono będzie i będzie zbędne. Po co za każdym razem pobierać te same 60 rekordów skoro można je zapisać jako swego rodzaju cache? To tak jakbyś w bazie trzymał napis "Witaj świecie" i za każdym razem się do niego odwoływał wykonując zapytanie. Masz wtedy tylko 1 rekord więc wg Ciebie obciążenie żadne. Fakt, bardzo niskie, ale pytanie: po co? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 11:43 |