Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php][MySql] unknown column in 'where clause'
arkoslaw

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam serdecznie, mam pewien problem wyswietleniem informacji o koncie dla zalogowanego użytkownika

1. include("logowanie.php");
  2.  
  3. $query = mysql_query("SELECT * FROM `users` WHERE 'login'='".$_SESSION['user']."'");
  4. $result = mysql_query ($query) or die ("Wystapil blad: " . mysql_error ());
  5.  
  6. $tab=mysql_fetch_array($result);
  7.  
  8. while($tab = mysql_fetch_array($result))
  9. {

no i dalej jest wyswietlanie wynikow. Po wykonaniu tego zapytania wywala mi komunikat: unknown 'nazwa loginu' in where clause.

Kombinowalem z apostrofami i teraz wywala mi inny komunikat :
"You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'Resource id #7' at line 1".

Z tym unknown column to chyba dlatego, że jeśli sie nie da pojedynczego apostrofu to interpretuje to jako nazwe kolumny...no ale one sa, wiec nie wiem w czym rzecz. Miał ktoś taki problem?

Ten post edytował arkoslaw 8.11.2009, 18:11:20
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
thek

Grupa: Moderatorzy

;)Bo spojrzałem na Twój kod
  1. $query = "SELECT * FROM `users` WHERE 'login'='".$_SESSION['user']."'";// tu trzeba było usunąć mysql_query
  2. $result = mysql_query ($query) or die ("Wystapil blad: " . mysql_error ());
  3. $tab=mysql_fetch_array($result); //ta linijka kradnie Ci jeden rekord. Usuń ją
  4. while($tab = mysql_fetch_array($result))
  5. { //tutaj operujesz na rekordach z bazy

Tak naprawdę masz tylko jeden rekord usera zapewne, więc albo usuwasz pętlę while i zostawiasz linijkę jaką radziłem Ci usunąć, albo usuwasz wskazaną linię i operujesz w pętli (jeśli masz sytuację, że mogą być userzy o tym samym loginie).
To daje Ci dostęp do danych zaszytych w zmiennej tab, która trzyma Twoje informacje. Wyświetl je sobie przez print_r lub var_dump, a zobaczysz, że one istnieją.Możliwe, że źle się odnosisz do nich. Swoją drogą przed pętlą możesz sobie wyświetlić ilość wróconych rekordów to będziesz wiedział czy baza rzeczywiście Ci jakieś wyniki zwróciła. Jest gotowa funkcja by tę informację wyciągnąć ze zmiennej $result (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował thek 9.11.2009, 00:27:27
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 11.10.2025 - 04:16