![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
Od ostatniego czasu co mi pomogliście trochę czasu upłynęło, sporo się nauczyłem, ale nie na tyle by rozgryźć poniższy problem.
Chodzi oto, że w 2 linii mam 4 pozycje a powinno być 5 ( o dziwo działa). Brak jest " kraj ". Gdy dopiszę pozycję piątą to niczego nie zapisuje w bazie MySQL-owej W innej pozycji mam jeszcze dodatkowo "st" i "la" i też działa. Powiedzcie proszę czy to w czymś przeszkadza, czy też nie. Czy powinno być dopisane?
Nie chodzi mi oto, że jeśli działa to zostawić. Chcę wiedzieć czy to jest poprawne, czy też nie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Wszystko zależy od tego co ta zmienna kraj zawiera. Jeśli nic to oczywiste, że warunek się nie wykona bo na poziomie IF może się wywalić i zapytanie nie dojdzie do skutku. Zresztą spróbuj dać tam coś innego i wyświetl błąd jaki baza Ci zwróci -> mysql_error() a na bank to Ci pomoże w lokalizacji błędu. Sprawdź tę zmienną z krajem czy aby nie jest pusta. Jeśli nie to sprawdź co za błąd zwróci baza w czasie próby inserta. Potem przemyśl co za błąd to i jeśli nie będziesz nadal wiedział, zgłoś się do tego tematu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
EDIT: Zapomniałem napisać... Zapytanie Ci działa bo nawet jeśli zmienna $_POST['kraj'] nie istnieje to zapytanie uzupełni się o pusty string, czyli w zapytaniu pójdzie: kraj ='' Tyle że włączenie pełnego wyświetlania błędów w PHp wywali Ci ostrzeżenie, że taka zmienna nie istnieje. To chyba rozwiewa Twoje wątpliwości Ten post edytował thek 7.11.2009, 23:22:13 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 13:20 |