Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [model] dostęp do danych w profilu, nie mam pomysłu na model
Cezar708

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

chcę zrobić pewną "społecznościową" modyfikację w aplikacji, którą piszę i chcę aby osoba wpisujące dane do swojego profilu mogła określać kto te dane może oglądać.

Bardzo podobnie jest na facebook'u poniżej przedstawiam przykład:

(IMG:http://img339.imageshack.us/img339/5396/screenshotwr.png)

gdy klikniemy na kłódkę obok odpowiedniego pola to pojawia się możliwość ustawienia, kto ma prawo dane pole oglądać.

Czy macie jakiś pomysł w jaki sposób jest rozwiązany model do takiego rozwiązania?

Pozdrawiam
Cezar708
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Cezar708

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(Crozin @ 5.11.2009, 10:26:09 ) *
Z OOP to póki co to wiele wspólnego nie ma - to raz.

Oczywiście, że nie ma ponieważ jak napisałem wcześniej nie mam pomysłu na rozwiązanie.

Cytat(Crozin @ 5.11.2009, 10:26:09 ) *
Dwa - napisz jak obecnie masz zroione pola do wypełnienia danych? Czy jest to "standardowych" kilka kolumn w bazie danych odpowiadających poszczególnym polom czy może mechanizm jest bardziej ogólny?

W bazie mam standardowo wypełniony profil, po prostu tabela której struktura wygląda mniej więcej tak:

Kod
profile:
- firstname
- lastname
- email
- phone

nie mam żadnych innych tabel związanych z dostępem do tych danych. System jednak potrafi rozróżnić jaka jest relacja pomiędzy uzytkownikiem a oglądanym przez niego profilem.

Czyli system, użytkownik gdy wchodzi na profil innego użytkownika, wie czy to jest przyjaciel, przyjaciel przyjaciela, nieznajomy czy właściciel.

Pozdrawiam
Cezar708
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 7.10.2025 - 03:49