![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy to pytanie zadaje na dobrym forum, ale chciałbym zapytać ludzi którzy już dłużej ode mnie prowadzą firmy tworzące oprogramowanie o opinię/radę.
Otóż dotychczas do komunikacji z klientami używany jest e-mail, telefon. Głownie na maila klienci zgłaszają nowe funkcjonalności, informują o bugach oraz przeprowadzają inne komunikacje związane z ich projektami. Zaczyna się robić tego tak dużo (tych maili), że osiągają już prawie masę krytyczną i zaczynam tracić stanowczo za dużo czasu na "papierkową robotę" podczas ręcznego wklepywanie tych rzeczy do naszego FogBugz-a. Czasem też za dużo czasu idzie na wyszukiwanie informacji z przed jakiegoś czasu, określanie stanu danego zapytania lub powrót do niego. Dlatego bardzo bym chciał skorzystać z fajnej funkcjonalności FogBugz, która umożliwia integracje go ze skrzynką e-mail. Gdzie po każdym e-mailu który na nią wpłynie, automatycznie przydzieli go do danego projektu wraz z opisem i automatycznie odeśle maila klientowi z linkiem do ticketu aby klient mógł monitorować jego stan, następnie wysyła maila o zmianach stanu tego ticket-a. Pytanie które chciałbym do Was skierować to jest takie, czy takie rozwiązanie nie irytuje (przeważnie) klientów? nie mają wtedy problemu ze współpracą z automatem? Nie domagają się kontkatu tylko z "żywą" osobą? Czy taka oszczędność w czasie i optymalizacja organizacji projektów nie wpłynie negatywnie na komfort kontaktu klienta z producentem jego oprogramowania? Co o tym sądzicie? Ten post edytował nasty 29.10.2009, 11:49:28 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisząc przeszkolenie, poradniki miałem na myśli proste przejrzyste tutoriale, które w kilku prostych krokach wytłumaczą co zrobić żeby...
Taki FogBugz (o i ja zaczynam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ) jest przejrzysty, czytelny. Ale dla kogoś, kto w ogóle nie ma pojęcia do czego służy to narzędzie jakiś, nawet najkrótszy tutorial będzie jak znalazł. A jeśli będzie ciekawy, zwięzły to przykuje uwagę i zachęci do skorzystania z tego rozwiązania, zamiast wieszania się na linii i czekania na zgłoszenie konsultanta. Do kontaktu, zgłaszania błędów, propozycji można nawet zrobić prosty formularz kontaktowy. Lista wyboru z rodzajem zgłoszenia, temat, treść, wyślij. Na podstawie wybranego pola listy wiadomość zostaje przypisana do odpowiedniej kategorii i wiesz już co z nią dalej robić. @piotrooo89 jak najbardziej masz rację. Przykładowo pisząc panele adm do konkretnych aplikacji, dla konkretnych klientów piszę nawet pod wybraną przeglądarkę. Wiem, że p. Marta używa opery, ew liska, wiem, że nie tknie IE, to nawet się nie staram zachowywać kompatybilności. Prostota, funkcjonalność jest jak najbardziej w cenie. Tak jak piszesz, super fajna strona oparta na divach, może i jest lepsza, ale dla klienta końcowego nie ma znaczenia, on nigdy w źródło nie zajrzy, a nawet jak mu się niechcący zdarzy to i tak nic z tego nie zrozumie. Sztuka dla sztuki. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 19:58 |