![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 295 Pomógł: 9 Dołączył: 8.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam mały czysto teoretyczny problem.
Chodzi o wzorzec MVC. Załóżmy, że mamy OBIEKT typu Human Każdy human ma właściwości jak $name, $surname i $age i załóżmy, że OBIEKT typu human ma metodę służącą do pobrania wszystkich zapisanych ludzi zbazy danych getAllHumans() Teraz czy jeżeli bezpośrodnie w tym obiekcie odwołam się do bazy będzie to zgodne z tym wzorcem projektowym? Czy trzeba odwołać się do modelu który połączy się z bazą i to pobierze ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
A ja też dorzucę dwa grosze na temat tej sprawy, gdyż ostatnio opisywałem ją na swoim blogu, pod hasłem MVC w PHP cz.2.
Kontroler to kontroler, nie może posiadać zapytań do bazy danych. Nattfarinn podał jak najbardziej dobry przykład, tylko że ja bym się jeszcze uparł co do nazewnictwa klas, aczkolwiek to już inna bajka, ale mimo wszystko ja bym klasę module nazwał HumanModel, dlaczego? Bo w tej klasie modelu dla kontrolera Human będziesz posiadał inne metody niż np pobieranie ile jest wszystkich ludzi. Dlatego nazwa klasy trochę nie będzie odpowiadać jej zastosowaniom. A jeden model dla jednego kontrolera. Amen. No i oczywiście rozumiem że ten przykład dwóch klas w jednym "pliku" to tak tylko na pokaz. Ten post edytował cojack 3.11.2009, 10:41:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 15:30 |