Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] Sesje, Problemy ze zrozumieniem jej działania
naj

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Dobry wieczór,

mam nadzieję, że znajdzie się użytkownik zechcący odpowiedzieć na moje prosto-głupie pytanie. A jest to pytanie straszne: do czego służy sesja? Jak ją wykorzystać?
Użytkownik mi się zalogował za pomocą swojego loginu i hasła i żeby poszczególne strony, na które klika "wiedziały", że to on - należy wykorzystać sesję. Ale jaki dokładnie jest mechanizm wykorzystania sesji? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
InosU31

-----

ja juz nie pamietam - bo gdzies zgubilem skrypt w ktorym robilem sesje - ale np. mozesz tak porownac id_sesji z tym ktore aktualnie masz. Bo gdy podasz dobry login i haslo i sie zalogujesz to zostaje zmienione id_sesji (jak uzyjesz session_regenerate_id()) i zapisujesz nowe id sesji w bazie w osobnej tabelce ktora jest tymczasowa - ale jak ja stworzyc musisz poszukac na google bo ja nie wiem - i do niej wpada tez id usera zalogowanego. dane w tej tabelce sa do zakonczenia polaczenia z baza wiec sie pozniej same kasuja - jakos tak to dziala.

W kazdym badz razie pozniej piszesz taki skrypt ktory sprawdza ci czy session_id() == id z bazy danych i dolanczasz to do kazdej podstrony np.:

1.  
  2. $sql = "SELECT * FROM tabelka_userzy INNER JOIN tabelka_sessja WHERE id_usera = id_tab_sessji";
  3. itd...
  4. foreach ($sql as $record => $value)
  5. {
  6. if (session_id() == $record['id_tab_sesji'])
  7. {
  8. return true;
  9. }
  10. else
  11. {
  12. echo "nie mas zdostepu do tej strony";
  13. return false;
  14. }
  15.  

i pozniej do kazdej strony na popczatek dorzucasz :

1. require_once "sprawdzanie_id_sesji.php";

i tak to mniejwiecej wyglada - przynajmiej ja tak bym to widzial;-)

Pozdrawiam
+Quote Post
tua1

-----

dorzucę swoje pytanie do tematu, a czy stosując obiektowy php (którego notabene nie znam za bardzo, ale tak przyszło mi do głowy), można przy logowaniu tworzyć obiekt klasy np. User i w niej zapisać id sesji, przeglądarkę itd,
bez konieczności przy każdorazowym zmianie strony wysyłać zapytanie do bazy.

Jest to możliwe?
Jeśli tak to może jakiś prosty przykładzik.

Pozdrawiam
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.10.2025 - 08:27