![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 23.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobry wieczór,
mam nadzieję, że znajdzie się użytkownik zechcący odpowiedzieć na moje prosto-głupie pytanie. A jest to pytanie straszne: do czego służy sesja? Jak ją wykorzystać? Użytkownik mi się zalogował za pomocą swojego loginu i hasła i żeby poszczególne strony, na które klika "wiedziały", że to on - należy wykorzystać sesję. Ale jaki dokładnie jest mechanizm wykorzystania sesji? Z góry dziękuję za odpowiedź. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 14 Dołączył: 11.03.2009 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja juz nie pamietam - bo gdzies zgubilem skrypt w ktorym robilem sesje - ale np. mozesz tak porownac id_sesji z tym ktore aktualnie masz. Bo gdy podasz dobry login i haslo i sie zalogujesz to zostaje zmienione id_sesji (jak uzyjesz session_regenerate_id()) i zapisujesz nowe id sesji w bazie w osobnej tabelce ktora jest tymczasowa - ale jak ja stworzyc musisz poszukac na google bo ja nie wiem - i do niej wpada tez id usera zalogowanego. dane w tej tabelce sa do zakonczenia polaczenia z baza wiec sie pozniej same kasuja - jakos tak to dziala.
W kazdym badz razie pozniej piszesz taki skrypt ktory sprawdza ci czy session_id() == id z bazy danych i dolanczasz to do kazdej podstrony np.:
i pozniej do kazdej strony na popczatek dorzucasz :
i tak to mniejwiecej wyglada - przynajmiej ja tak bym to widzial;-) Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 07:04 |