![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2009 Skąd: Tarnobrzeg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Serdecznie witam!
Jako, że HTML znam chciałem do moich stron wprowadzić dynamikę. Przeczytałem kurs JavaScript na webmade, ale cały sprowadzał się do kopiowania kodu nic się nie nauczyłem =( I tu mam pytanie do was. Jaką książkę wybrać ? Znalazłem książkę o JS i AJAX http://helion.pl/ksiazki/ajspit.htm "Ajax, JavaScript i PHP. Intensywny trening." Książka ma przydatne dla mnie wiadomości o JS i Ajax'ie i sięgam o poradę odnośnie PHP. Na razie nie zamierzam pisać w tym stron, ale jakieś wiadomości warto mieć ![]() Rozdział 14. Poznajemy PHP (227) Podstawy PHP (227) Pierwszy skrypt w PHP (230) Podsumowanie (235) Rozdział 15. Zmienne (237) Zmienne w języku PHP (237) Typy danych (239) Liczby (242) Typy danych liczbowych (244) Funkcje liczbowe (244) Łańcuchy (246) Formatowanie łańcuchów (248) Funkcje łańcuchowe (250) Tablice (252) Funkcje tablicowe (255) Obliczenia na datach (256) Formatowanie dat (258) Podsumowanie (261) Rozdział 16. Kontrola przepływu sterowania (263) Instrukcje warunkowe (263) Pętle (270) Podsumowanie (272) Rozdział 17. Funkcje (273) Wykorzystywanie funkcji (273) Argumenty wywołania i zwracana wartość (275) Biblioteki funkcji (279) Podsumowanie (281) Rozdział 18. Klasy (283) Programowanie zorientowane obiektowo na gruncie PHP (283) Czym jest klasa? (284) Tworzenie i wykorzystywanie obiektów (285) Podsumowanie (290) Może znacie coś lepszego do JS i Ajax? A także 2 pytania do tej ksiązki: 1) Czy po przeczytaniu części o PHP nie będę musiał inwestować w książki -wystarczy manual. 1a) Spotkałem się na tym forum ze stwierdzeniem manual z komentarzami. Co to takiego bo za ChRL wygooglać nie mogę. 2) Zastanawiam się nad nauką jQuery podczas gdy w książce jest opisany Prototype.js Czy prototyp ma przyszłość? I czy jest podobny do jQuery? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W książce którą Ci poleciłem jest rozdzaił dla początkujących i powoli przechodzi się w bardziej zaawansowane rzeczy, także jako początkujący możesz smiało sięgnąć po tą pozycję.
o Ajaxie też jest "Komunikacja między przeglądarką i serwerem oraz usługi sieciowe " No ale decyzja należy do ciebie ja się bardzo wiele nauczyłem czytając tą książkę, i nawet teraz zdarza mi się po nią sięgnąć. Ten post edytował skowron-line 25.10.2009, 12:54:10 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 12:41 |