![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 23.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobry wieczór,
mam nadzieję, że znajdzie się użytkownik zechcący odpowiedzieć na moje prosto-głupie pytanie. A jest to pytanie straszne: do czego służy sesja? Jak ją wykorzystać? Użytkownik mi się zalogował za pomocą swojego loginu i hasła i żeby poszczególne strony, na które klika "wiedziały", że to on - należy wykorzystać sesję. Ale jaki dokładnie jest mechanizm wykorzystania sesji? Z góry dziękuję za odpowiedź. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 23.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Wstyd ogromny zadawać takie pytania, bo czuję, że to same podstawy, niemniej chyba zaczyna mi coś switać :]. Proszę jeszcze o sprawdzenie czy moje myślenie jest poprawne:
W bazie mam tabelę z polami 'id', 'hasło', 'login', 'imię' oraz 'id_sesji'. Użytkownik loguje się, wiem dokładnie który wiersz (albo inaczej - jednoznacznie wskazane 'id') w tabeli jest związane z tym użytkownikiem. Rozpoczynam sesję i pobieram numer tej sesji Teraz tak, session_id() należy chyba wpisać w pole 'id_sesji' w bazie danych w wierszu właściwym dla zalogowanego użytkownika? Czy dobrze rozumiem, że funkcja session_id sięga do danych zapisanych na dysku komputera użytkownika, czyli można na każdej podstronie wywołując session_id() odnaleźć wiersz w bazie MySQL i tym samym zidentyfikować użytkownika, który stronę przegląda? Czy może jakoś inaczej trzeba odnajdywać ID sesji, które przypisane jest użytkownikowi przeglądającemu podstrony? Ten post edytował naj 23.10.2009, 22:12:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 01:52 |