![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 23.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobry wieczór,
mam nadzieję, że znajdzie się użytkownik zechcący odpowiedzieć na moje prosto-głupie pytanie. A jest to pytanie straszne: do czego służy sesja? Jak ją wykorzystać? Użytkownik mi się zalogował za pomocą swojego loginu i hasła i żeby poszczególne strony, na które klika "wiedziały", że to on - należy wykorzystać sesję. Ale jaki dokładnie jest mechanizm wykorzystania sesji? Z góry dziękuję za odpowiedź. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Załóżmy że skrypt ma wyświetlać na podstronie nick zalogowanego, np. Zalogowany jako Mateusz. $_POST tablica po kolejnym przeładowaniu przestaje być ważna (spróbuj dać echo $_POST['cos'] na różnych podstronach, zobaczysz że wyświetli tylko raz po naciśnięciu submita). Dzięki sesji, ten login jest dostępny cały czas aż do wyłączenia przeglądarki praktycznie lub wygaśnięcia sesji po czasie (php.ini).
Dzięki
Możemy na każdej podstronie, wszędzie gdzie chcemy wyświetlać zawartość $_SESSION['nick']. Dzięki temu że sesja od czasu utworzenia jest aktualna przez cały czas (możemy odświeżać, cofać itp. a sesja jest) sprawdzać czy user jest zalogowany, np. przy poprawnym wpisaniu hasła dajemy
a potem na każdej podstronie do której ma dostęp tylko user sprawdzamy
To tak w najwiekszym skrocie. Mysle ze cos zrozumiales, sa to same podstawy, ogolnie ale na poczatek mysle wystarczy (za ew. bledy przepraszam) aha i pamietaj o na samym poczatku strony w 1 linijce |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 07:50 |