![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chciałbym zrobić coś takiego na mojej stronie: Ktoś wypełnia krótki formularz powiedzmy 3 pola: opis, cena i e-mail i klika wyślij Ja wchodzę tylko do panelu admina czy tam do jakiejś stronki admin.php czy coś, czytam, klikam ok i data, opis wraz z ceną pokazuje się na stronie a e-mail który podała osoba pokazuje się po najechaniu albo kliknięciu w opis lub cene. Proszę mi tłumaczyć najprościej jak potraficie. Jeśli coś źle wytłumaczyłem to piszcie. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Jeśli jesteś początkujący, to póki co daruj sobie SQL'a, albo poświęć kolejne miesiące wyłącznie na jego naukę, chociażby ze względów bezpieczeństwa.
Na początek polecam starą dobrą zabawę z plikami. Projekt opisanej przez ciebie aplikacji można podzielić na trzy kluczowe zadania: 1. Strona klienta, wyświetlenie formularza pozwalającego złożyć oferte. 2. Strona serwera, odebranie informacji wysłanych przy pomocy formularza opisanego w punkcie 1, walidacja i zapis w bazie, tutaj powinny znajdować się filtry uniemożliwiające dokonywania wszelkich nadużyć, jak np. wysłanie dużej ilości ofert mogące skutować wyczerpaniem zasobów serwera (pamięć masowa), czy przesyłanie przez agresora (już nie klienta (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ) kodu JavaScript (XSS). 3. Panel administratora, odczytanie informacji zapisanych w punkcie 2, akceptacja -> rozpoczęcie prezentacji ogłoszenia na stronie, wysłanie wiadmości email do autora o porpawnym umieszczeniu jego ogłoszenia na stronie odrzucenie -> skasowanie ogłoszenia z bazy, wysłanie wiadmości o niepowodzeniu do autora oferty, w razie wykrycia prób ataku, złożenie wniosku do prokuratoru o popełnieniu przestępstwa. A oto długo wyczekiwany kod źródłowy tej aplikacji, 1. Kod <form action="dodaj_ogloszenie.php" method="POST"> <input type="text" name="tytul"> Tytuł<br /> <input type="text" name="email"> E-mail<br /> <input type="text" name="cena"> Cena<br /> <textarea name="tresc"></textarea> Treść </form> 2. Kod <?php $dbfilepath = 'db.txt'; $data = file_get_contents(unserialize($dbfilepath)); $data[] = $_POST; file_put_contents(serialize($data)); ?> 3. Kod <?php $dbfilepath = 'db.txt'; $items = file_get_contents(unserialize($dbfilepath)); ?> <table> <? foreach ( $items as $item ): ?> <tr> <td> <?=$item['tytul']?> </td> <td> <?=$item['email']?> </td> <td> <?=$item['cena']?> </td> <td> <?=$item['tresc']?> </td> </tr> <? endforeach; ?> </table> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 07:23 |