![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2008 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę o pomoc , nakierowanie mnie , bo nie wiem jak się za to zabrać Mam system newsów , które dodaje co jakiś czas nowsze i mam napisać skrypt , który pozwoliłby dodać do każdego newsa komentarz (od zwykłych użytkowników , którzy czytają te newsy). Myślałem , czy zrobić to w mysqlu , albo na plikach. Wolałbym jednak w mysqlu. Te newsy , które się wyświetlają na stronie są zapisane w bazie danych mysql. Myślałem , czy można jakoś relacjami to powiązać , ale nie mam pomysłu , a z relacyjnymi bazami danych nigdy nie miałem do czynienia.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pola w tabeli komentarze
id (int, auto-inc, prim-key) id_newsa (int) - id newsa do ktorego ma byc przypisany komentarz tytul (text) tresc (text) email/nick (text) - dane jakies autora ip (text) - ip autora przykladowa prosta tabela reszta tak jak w dodawaniu newsa, tylko pamietaj o tym id_newsa, zeby tam wlepic id tego newsa pod ktorym jest komentarz i dobrze wyswietlic zapytaniem zalozmy nasza strona ma adres news.php?id=15 <- gdzie 15 to id newsa dajemy zapytanie do komentarzy SELECT * FROM `komentarze` WHERE `id_newsa`='".$_GET['id']."'"; to taka ogolna prosta koncepcja |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.10.2025 - 01:15 |