![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zaczynam się uczyć tego języka i zastanawia mnie pewna sprawa: Poprzez formularz chciałbym aby wywołało mi tablicę podobną do szachów i na danym polu umieścić punkt lub cokolwiek innego. i zasada jego działania chciałbym aby była podobna do skoczka w szachach. By pokazało miejsca na które on może skoczyć. Jak to zrobić? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@dutagamo, to co chcesz zrobić jest opisane w moim pierwszym poście.
@thek, twierdzisz, że algorytm rekurencyjny (przy rozsądnej ilości pól) jest w stanie "utknąć"? Są problemy przy optymalizacji. Może się zdarzyć, że dwa pola zostaną puste (bez możliwości wskoczenia na nie) na zasadzie wzajemnej adoracji. Jednak jest to ewidentny błąd programisty. Sam algorytm (w najprostszej postaci- jedna funkcja) zawsze znajdzie rozwiązanie (o ile takie istnieje), kwestia czasu (niestety). Co do algorytmów genetycznych to strasznie zainteresowało mnie Twoje rozwiązanie problemu. Troszkę się tym (w wonym czasie) pobawię (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Tak więc: dzięki (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Pozdrawiam! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 01:53 |