![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 28.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem dziś test pt. "Wymagania znajomości Linuksa w ofertach pracy związanych z PHP.", z którego wynika, że w tylko 25% ofert pracy wspomina się o znajomości Linuksa. Trochę się zdziwiłem, bo na zagramanicznych forach i portalach ludzie piszą, że to mus jeśli chodzi o web development. Ciekawe jest również to, że znajomość Uniksa/Linuksa wymagana jest jedynie w 0,07% przypadków!
Ale to nie jest przedmiotem mojego tematu, a test zrobiłem z ciekawości i pewnie i tak nie przedstawia rzeczywistości. No właśnie... rzeczywistości. Zawsze mi się wydawało, że programista pisze kod, i nie obchodzi go to na czym on chodzi, i kto się nim później będzie zajmował. Jeśli to komuś wydaje się głupie to pardon, ale programowanie zająłem się stosunkowo niedawno. Więc czas na finał i wielkie pytanie: jak to jest naprawdę w polskich firmach? Czy rzeczywiście OS nie ma znaczenia przy etapie developmentu? Trollów uprzejmie prosi się o nie odwiedzanie tematu i nie pisanie w nim. Dziękuję! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli skrypt jest napisany poprawnie, będzie działał pod każdym systemem - PHP z założenia jest przecież multiplatformowe. Trzeba albo pisać bardzo niestarannie (nie przestrzegać wielkości liter w ścieżkach, stosować backslashe zamiast slashy) albo używać jakiś funkcji systemowych, co przecież nie jest zalecane gdy nie jest niezbędne.
Kiedyś próbowałem pisać coś na linuksie (ubuntu), ale pojawiły się drobne różnice w wyświetlaniu strony, nawet po wgraniu windowsowych czcionek. Nieznaczne - ale wolałem jednak widzieć stronę dokładnie tak, jak większość użytkowników. Jakiś czas temu (i po modernizacji komputera) próbowałem jeszcze raz spróbować z ubuntu. Pobrałem najnowszą wersję i zainstalowałem (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Muszę stwierdzić, że przynajmniej na moim komputerze nie nadaje się to to do użytku - po 10 minutach wystąpił crash programu do instalowania własnościowych sterowników ATI i choć sterowniki się zainstalowały, uruchomienie czegokolwiek pod wine powodowało 10-sekundową pauzę w działaniu systemu - podczas której xorg zużywał 100% procesora. Po próbie zainstalowania sterowników ręcznie wg instrukcji - ze strony ATI (niby kompatybilnych z ubuntu), system przestał się uruchamiać (artefakty zamiast pulpitu). Tak więc przynajmniej ja - jak na razie wolę windowsa. I tak myślę, że większość firm daje go dla programistów - bo widoczny efekt (w przeglądarce) jest taki sam jak u użytkownika i nie ma żadnych dziwnych problemów... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 23:07 |