![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, powyzej zamiscilem kod ktory pisalem sobie na wlasne potrzeby do tworzenia,usuwania,edytkowania uzytkownikow w bazie danych. Nie jestem bardzo doswiadczony w rozwiazaniach obiektowych. Kombinowałem sobie w taki sposob zeby w klasie Uzytkownik poprzez funckcje __set sprawdzac wszystkie wprowadzane dane i ona przy wprowadzaniu jakiejs danej zwracalaby true lub false w zaleznosci od tego czy dana byla poprawna: if( !($uzytkownikNowy->mail = $Mail) echo "Wprowadzono niepoprawny adres e-mail"; Niestety nie działa (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Myslalem ze moge tak zrobic i z tego "($uzytkownikNowy->mail = $Mail)" wyjdzie false... niestety mimo polecenia "return false;" w metodzie __set nie zwraca ona false. Da sie jakos to zrobic zeby ($uzytkownikNowy->mail = $Mail) zwrocilo false lub true , jezeli wiecie o co mi chodzi?? Czy musze sobie zrobic inna metode odpowiedzialna za wprowadzanie wartosci do klasy? Ten post edytował marekc12 19.10.2009, 18:13:59 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zaimplementować magiczną metodę __isset i po próbie ustawieniu tego meila, sprawdzać czy faktycznie został on ustawiony. Jednakże jest to dodatkowa linijka kodu. Możesz również wyrzucać wyjątek w metodzie __set jeśli podano niepoprawne dane.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 06:40 |