![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 11.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
od jakiegoś czasu eksperymentuję z obiektowym PHP, jednak moje strukturalne myślenie skutecznie mi to utrudnia. Tylko proszę nie odsyłajcie do przeszukiwania tematów jak wielokrotnie twierdzicie iż temat był poruszany tysiące razy, ja jednak szukając odpowiedzi w postach już istniejących na tym forum nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Mam prośbę, czy mógł by ktoś mi wypisać na przykładzie sklepu internetowego podział na klasy, oraz zakwalifikować je do odpowiednich części: Model, View, Controller Coś w stylu listingu klas, i nie jest to z mojej strony wyręczanie się Wami, a jedynie chciał bym dostrzec jak szczegółowo należy podejść do podziału danej dziedziny sklepu internetowego na klasy. Dzięki przypisaniu ich do odpowiednich części MVC, myślę że będę mógł szybciej i lepiej zrozumieć to z czym się borykam. Dodam może że do UML-a używam "NetBeans IDE 6.7.1" a interesujące mnie rozwiązanie to coś w stylu:
Ten post edytował nospor 14.10.2009, 23:08:53 |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 53 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no dr4ko wreszcie się z czymś zgadzamy (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) potwierdż rejestrację i inne duperele powinny być nie w senderze tylko w kontrolerze rejestracji na przykład.
tak samo jak notacja wielbłądzia (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ja bym to jeszcze przemieszał z notacją węgierską dla pełni szczęścia. czyli dla przykładu intJakasZmienna - zawsze wiemy jaki typ reprezentuje perhydrol nie wiem czy zauważyłeś ale constructor chyba z podwójnym podkreśleniem powinien być zanotowany (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) jeżeli ja miałbym to rozdzielać (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) to bym to zrobił tak (na przykładzie Twojej klasy zamówienie)
thek -> widzę, ze się całkowicie rozmijamy ze zrozumieniem. Mnie chodzi o to, że dla mnie baza danych to nie jest konkretny silnik bazodanowy. to nie jest MySQL Postgre XML CSV FB IB SQL Server ORACLE czy bóg wie jeszcze co. Pokazałem w przykładzie powyżej. Ja chcę wywołać parseQuery z parametrami i wskazaniem które dane mnie interesują - bez względu na to czy to jest XML, baza danych (w sensie silnika), czy to jest kij wie co. Na przykład zapisałem sobie w XML'u swoje zapytania do bazy danych (podkreślam ponownie to jest przykład! nie chodzi mi o konkretny silnik bazy danych) załóżmy
teraz chcę to wywołać w kontrolerze
i teraz sobie mogę na tym wyczyniać co mi się żywnie podoba Co do na przykład wysyłki. Ja osobiście uważam, że to kontroler musi wiedzieć jakie opcje wysyłki mam możliwe. założmy: 1. GG 2. mail 3. twitter user przekazuje do kontrolera 4 to co on ma to bez sprawdzenia do modelu przekazać? oczywiście że nie chodzi mi o to, żeby on wykonał mail(). Chodzi mi o to, żeby on wywołał wyslij(typ wysyłki, dane_z_formularza). Ale też musi wiedzieć czy typ wysyłki jest obsługiwany - dzięki temu od razu zwraca userowi błąd Hmmmmmmm. jak na to wszystko patrzę to chyba chodzi nam o to samo ale inaczej nazywamy (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) funkcjonalności (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował jmail 16.10.2009, 00:29:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 20:49 |