![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 11.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
od jakiegoś czasu eksperymentuję z obiektowym PHP, jednak moje strukturalne myślenie skutecznie mi to utrudnia. Tylko proszę nie odsyłajcie do przeszukiwania tematów jak wielokrotnie twierdzicie iż temat był poruszany tysiące razy, ja jednak szukając odpowiedzi w postach już istniejących na tym forum nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Mam prośbę, czy mógł by ktoś mi wypisać na przykładzie sklepu internetowego podział na klasy, oraz zakwalifikować je do odpowiednich części: Model, View, Controller Coś w stylu listingu klas, i nie jest to z mojej strony wyręczanie się Wami, a jedynie chciał bym dostrzec jak szczegółowo należy podejść do podziału danej dziedziny sklepu internetowego na klasy. Dzięki przypisaniu ich do odpowiednich części MVC, myślę że będę mógł szybciej i lepiej zrozumieć to z czym się borykam. Dodam może że do UML-a używam "NetBeans IDE 6.7.1" a interesujące mnie rozwiązanie to coś w stylu:
Ten post edytował nospor 14.10.2009, 23:08:53 |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 53 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie no to są dwie zupełnie różne rzeczy.
Jeżeli klasy rozpatrujesz jako model MVC to oczywiście masz rację, ale przez to zaciemniasz cały obraz. Rozdrabniasz aplikację na setki mniejszych "aplikacji" Poza tym Model - baza danych i operacje się na niej dziejące Kontroler - logika aplikacji (w tym również walidowanie danych (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ) Widok - wyświetlenie danych Co do dostawy to wydzieliłem tą klasę z jednego prostego powodu. Dla mnie dostawa zawsze wiązała się z fakturą i całą księgowością, dlatego poleciała na osobną klasę. Co do produktu masz rację. Brakuje go jako klasy. Brakuje również klasy magazyn (skąd wiesz, że sklep ma jeden (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) i tak dalej. Wszystko zależy od perspektywy z jakiej patrzysz na sklep internetowy. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ale to nie programista jest od tego, żeby to planować (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) dlatego właśnie analitycy projektowi koszą taką kapuchę za zamodelowanie rzeczywistości w aplikacji. Bo jak źle zamodelują to będzie kaszana z wydajnością. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 03:44 |