![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od jakiegoś czasu widać, że Doctrine zyskuje popularność wśród twórców (i społeczności) Symfony. Ostatnio na blogu symfony pojawiła się informacja, że Doctrine będzie domyślnym frameworkiem dla gałęzi 1.x poczynając od 1.3. W komentarzach jest wypowiedź jednego z twórców, że w gałęzi 2.x będzie wspierana tylko Doctrine.
W związku z tym, chciałbym was zapytać o odczucia w związku z Doctrine. Sam nie znam tego ORM, ale słyszałem trochę złego, szczególnie o fatalnej wydajności tego ORM. Mam projekt, który jest w wersji 1.0 oparty o Propela. Chciałem go przepisać do wersji 1.3 tak, aby korzystał z nowszej i szybszej wersji Propela, ale teraz zastanawiam się nad Doctrine... Problemem jest jednak jej wydajność, bo projekt jest dość mocno oblegany. Jakie są zatem fakty o wydajności Doctrine? Pytam o wrażenia "real life", bo pseudo testy i benchmarki tak na prawdę nic nie mówią, o tym jak ORM będzie sprawował się w prawdziwej aplikacji. Pytanie 2 - czy da się uzyskać podpowiadanie składni w Doctrine na miarę tego w Propelu - niby mała rzecz, ale strasznie ułatwia i przyspiesza pisanie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Trzeba zauważyć że j,wage głowny dev doctrine, jest zarówno jednym z dev symfony, więc jak rozwija doctrine i symfony, to lepiej zrobić symfony na doctrine i święto lasu. Po co się męczyć jak tu piszę i tam piszę, a tak przynajmniej będzie miał łatwiej, rozumiem, popieram i jestem zadowolony.
A co do Propela, nie znam, nie używałem, używać nie będę. W Doctrine wkurza mnie to że nie mogę wywoływać funkcji napisanych w sql, podczas pisania kodu w php. Ot tyle. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trzeba zauważyć że j,wage głowny dev doctrine, jest zarówno jednym z dev symfony, więc jak rozwija doctrine i symfony, to lepiej zrobić symfony na doctrine i święto lasu. Po co się męczyć jak tu piszę i tam piszę, a tak przynajmniej będzie miał łatwiej, rozumiem, popieram i jestem zadowolony. Stary napisz to po polsku, bo czytam to 3 raz i nie mogę zrozumieć co chcesz napisać. Co piszesz tu i tam, że jest święto lasu? :-) Co ma piernik do wiatraka, że ktoś jest devem w symfony do tego, żeby zrezygnować z propela? Francois był też mocno związany z symfony więc mogę powiedzieć, żeby zrezygnować z doctrine, ale chyba nie o to chodzi. Wydaje mi się, że Symfony może wspierać oba ORM'y. Wiele projektów stoi na propelu bo to był domyślny ORM od praktycznie samego początku. Zmuszanie ludzi do przepisywania całego modelu jest dość ryzykowną sprawą, bo często to >50% całej aplikacji. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 01:41 |