![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od jakiegoś czasu widać, że Doctrine zyskuje popularność wśród twórców (i społeczności) Symfony. Ostatnio na blogu symfony pojawiła się informacja, że Doctrine będzie domyślnym frameworkiem dla gałęzi 1.x poczynając od 1.3. W komentarzach jest wypowiedź jednego z twórców, że w gałęzi 2.x będzie wspierana tylko Doctrine.
W związku z tym, chciałbym was zapytać o odczucia w związku z Doctrine. Sam nie znam tego ORM, ale słyszałem trochę złego, szczególnie o fatalnej wydajności tego ORM. Mam projekt, który jest w wersji 1.0 oparty o Propela. Chciałem go przepisać do wersji 1.3 tak, aby korzystał z nowszej i szybszej wersji Propela, ale teraz zastanawiam się nad Doctrine... Problemem jest jednak jej wydajność, bo projekt jest dość mocno oblegany. Jakie są zatem fakty o wydajności Doctrine? Pytam o wrażenia "real life", bo pseudo testy i benchmarki tak na prawdę nic nie mówią, o tym jak ORM będzie sprawował się w prawdziwej aplikacji. Pytanie 2 - czy da się uzyskać podpowiadanie składni w Doctrine na miarę tego w Propelu - niby mała rzecz, ale strasznie ułatwia i przyspiesza pisanie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rzuciłem już okiem na dokumentację (dziwna spraw, bo dokumentacja jest już dla alfy) - język żywcem wzięty z podręcznika do symfony - dużo przykładów i tekstów w stylu "wyboraź sobie, że masz taki problem - normalnie rozwiązałbyś go tak ale dzięki propelowi..." - kolejny ruch w dobrą stronę. Nie jest dziwna - obecny project leader Propela pracował przecież nad dokumentacją dla Symfony. A że się poprztykał z Potencierem to inna sprawa (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Z jego bloga: Cytat François Zaninotto used to contribute to the symfony project and is the main author of the symfony book, The Definitive Guide to Symfony (Apress).
Ten post edytował LBO 9.10.2009, 14:21:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 17:47 |