![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od jakiegoś czasu widać, że Doctrine zyskuje popularność wśród twórców (i społeczności) Symfony. Ostatnio na blogu symfony pojawiła się informacja, że Doctrine będzie domyślnym frameworkiem dla gałęzi 1.x poczynając od 1.3. W komentarzach jest wypowiedź jednego z twórców, że w gałęzi 2.x będzie wspierana tylko Doctrine.
W związku z tym, chciałbym was zapytać o odczucia w związku z Doctrine. Sam nie znam tego ORM, ale słyszałem trochę złego, szczególnie o fatalnej wydajności tego ORM. Mam projekt, który jest w wersji 1.0 oparty o Propela. Chciałem go przepisać do wersji 1.3 tak, aby korzystał z nowszej i szybszej wersji Propela, ale teraz zastanawiam się nad Doctrine... Problemem jest jednak jej wydajność, bo projekt jest dość mocno oblegany. Jakie są zatem fakty o wydajności Doctrine? Pytam o wrażenia "real life", bo pseudo testy i benchmarki tak na prawdę nic nie mówią, o tym jak ORM będzie sprawował się w prawdziwej aplikacji. Pytanie 2 - czy da się uzyskać podpowiadanie składni w Doctrine na miarę tego w Propelu - niby mała rzecz, ale strasznie ułatwia i przyspiesza pisanie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli o mnie chodzi tak się przywiązałem do Propela, że jak będzie to konieczne to zgłoszę się gdzie trzeba.
Jestem z czytaczy źródeł, więc mam ułatwiony start (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jest pole do popisu np. bardzo brakuje mi kolekcji w Propelu. Moim zdaniem bardzo wpasowałyby się w Propelową filozofię Cytat ArticlePeer Artiicle ArticleCollection/Iterator // coś a'la generic collections w .NET Propel jest do odratowania. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 1 Dołączył: 14.07.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli o mnie chodzi tak się przywiązałem do Propela, że jak będzie to konieczne to zgłoszę się gdzie trzeba. Jakiś rok temu też tak mówiłem ... ale od kiedy wsiadłem na poważnie do Doctrine ... trudno jest porównywać: malucha do mercedesa (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . Twórcy Doctrine mocno zainspirowali się logiką Hibernate'a ... i bardzo dobrze odbiło się to na filozofii projektu. Generalnie kilka faktów: - Propel nie jest rozwijany - czyli jeszcze trochę i rozwój aplikacji w propelu zostanie poważnie przychamowany - jest wiele funkcjonalności, których z Propela nie "wyciśniesz" a z Doctrine'a tak; - nie znam takiej funkcjonalności w Propelu, której nie uzyskasz w Doctrinie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) - Doctrine ma wspierane dwa stabilne wydania (1.0 i 1.1), z czego trwają prace nad kolejnymi dwoma, w dwóch głównych gałęziach (1.2 i 2.0) Podsumowanie: Jeżeli planujesz małą aplikację, bez dłuższego rozwoju, to Propel jeszcze przejdzie. Ale jeżeli chcesz realizować projekt przez 2 lata i mieć dostęp do kompletnej dokumentacji i aktualizacji aplikacji ... to bez Doctrina nie polecam (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 08:52 |