![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam problem dotyczący sfValidatorPropelUnique. Wszystko działa jak należy przy rejestracji tylko chcę go wykorzystać do zmiany danych użytkownika. Problem pojawia w momencie próby zmiany powiedzmy loginu który jest unikalny.
Jak zrobić żeby ten walidator szukał unikalności tylko i wyłącznie dla wszystkich loginów różnych od loginu który jest aktualnie używany przez tego użytkownika. Powiedzmy że login jest Jasiu i użytkownik pozostawia przy zmianie login taki sam, to postwalidator poinformuje ze taki w bazie istnieje, a nie powinien. Natomiast jak użytkownik zmieni login z Jasiu na Janek, a taki login bedzie już przydzielony do innego id to ma poinformowac o zajętości. Wiem że można to zrobić poprzez bezpośrednie zapytania sqlowe i redukcją danego loginu ale chciałbym to zrobić za pomocą sfValidatorPropelUnique. CZy jest taka możliwość? A jeżeli nie ma to proszę o jak najlepsze rozwiązanie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Korzystam z tej samej książki i przechodzę niestety przez to samo i przez te same niejasne kody....
'login' => new sfValidatorPropelUnique jest post walidatorem i dlatego wyświetla błąd. Zobacz jak jest u mnie... Powracając do mojego problemu. Pr0100 pisząc mi że nie rozumiem zupełnie idei formularzy nie pomogło mi za wiele....Link który mi przesłałeś odnosi się bezpośrednio do klas propela generowanych automatycznie. A ja dziedziczę po sfForm... Dobra problem rozwiązałem sam. Siedziałem nad tym 2 dni więc chcę to opisać. Piszę dla potomnych: Jeżeli ktoś chce edytować dane i chce dać użytkownikowi możliwość zmiany np. loginu przy zachowaniu unikalności tego loginu w bazie z pominięciem wystąpienia błędu w przypadku braku zmiany unikalnego elementu, należy postąpić tak: Można dziedziczyć zarówno po sfForm jak i BaseFormPropel. Po sfForm jest trochę uciążliwiej bo nie można ładować całego obiektu (np. UzytkownicyPeer::receiveByPk(2)) do konstruktora. Cały problem leży w walidatorze który trzeba przypisać do klucza głównego. Oto on: 'usid' => new sfValidatorPropelChoice( array('model'=>'Uzytkownicy', 'column' => 'usid', 'required' => false)) Dzięki temu walidatorowi użytkownik jako obiekt łączy się z elementami i jest rozpoznawany przez propela jako całość. Następną rzeczą, o której należy pamiętać jest umieszczenie widgeta 'usid' w templacie edycji w formularzu - najlepiej przy pomocy zdefiniowanego w Formie jako 'usid' => new sfWidgetFormInputHidden() W ten sposób zapewnimy przesyłanie numeru obiektu użytkownika na naszą stronę. Problemu nie ma się z tym w momencie korzystania z klas generowanych automatycznie, ponieważ tam ten walidator jest już automatycznie. W przypadku gdy dziedziczy się np. po sfForm problem jest. Przy takim sposobie można do woli korzystać z sfValidatorPropelUnique np. dla loginu i będzie działał jak trzeba. Zrozumiałem problem, dziękuję wszystkim za udział i próby pomocy. Ten post edytował blackroger 22.09.2009, 06:24:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 00:04 |