![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
Jak najlepiej zarządzać zdjęciami w bazie danych? Powiedzmy, że chodzi o sklep, w którym są produkty poukładane w różnych kategoriach. Każdy produkt może mieć zdjęcia (albo ulotki pdf). Oczywiście produkt ma też opis, nazwę. Jak zaprojektować taką bazę w której każdy produkt może mieć różną liczbę zdjęć? Wymyśliłem sobie takie proste rozwiązanie tabela zdjecia PRODUCT_ID | FOTO_NAME i jeśli produkt ma kilka zdjęć to kilka razy pojawi się jego id w tej tabeli ale różne będą nazwy zdjęć. Jest jeszcze sprawa kolejności zdjęć. Jedyne na co wpadłem to dodatkowa kolumna ORDER. Pobierałbym nazwę zdjęć dla danego PRODUCT_ID i sortował według kolumny ORDER. Ale może macie jakiś lepszy pomysł? I na koniec, czy zdjęcia trzymać w folderze danego produktu, czy jakoś inaczej to poukładać? Teraz mam folder BASE/XXXX i każdy produkt ma swój własny folder (taki jak PRODUCT_ID). Tylko, że jeśli produkty mają takie samo zdjęcie to musiałbym je mieć powtórzone w każdym folderze - spory minus. Jak to rozplanować, żeby było lepiej. pozdro |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry przepraszam za te pytania ale widzę, że znasz się na pehapie i sql i co więcej dzielisz się wiedzą(IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Tego nie jarzę: klucz na (id_kategorii, id_produktu) - klucz na dwie kolumny? Nie jestem pewien ale czy chodzi o ci o tabelkę z kolumnami product_id, parent_id i nie rozróżnia się produktu od kategorii, i można otrzymać wielopoziomową strukturę? Czy może jednak jakoś szczególnie traktujesz kategorie? Widzę, że panel mam raczej podobny do twojego. Więc myślę, że u mnie jest ok (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Na razie jedynie z tabelami w bazie mam ból. Dostaje je w xls albo csv i zamieniam przy imporcie do bazy na tabelki html. Ale dostaje białej gorączki jak trzeba je modyfikować. Wysyłam je do przeglądarki znowu zamienione na csv, edytuję w excelu. Potem znowu upload do bazy. Proste poprawki można zrobić w kodzie ale zamiany i edycje kolumn to na prawdę boli bez excela. Ale z tego co szukałem to nikt się edytowaniem kolumn w tabelach nie uprał w inny sposób. Też tak myślałem o modułach. Ale szybko doszło do mnie, że to się co chwile zmienia. Raz inny interface -PDO- do bazy a raz nowa funkcjonalność. A jakieś pół roku temu reorganizacja bazy (wygenerowanie wszystkich przodków dla każdego produktu, żeby ładnie na stronie się wyświetlało gdzie teraz jest user - żeby się nie zgubił) pozdro edit Zapomniałem spytać o to jak radzisz sobie z nazewnictwem kolumn i tabel. Powoli w bazie robi się pełno tabel i pełno identyfikatorów. Jasne, że dodaje się do "ID" postfix "_zdjecia" albo prefix "foto_" ale czy masz jakiś schemat? Albo czy wyróżniasz jakoś główną tabelę w której masz produkty (chyba ona jest njaważniejsza) poprzez nie sotsowanie tych postfixów lub prefixów zostawiając samo "ID" albo samo "time"? btw Jak jest ze znakami dozwolonymi w sql dla nazw tabel i kolumn. Alfanumeryczne i podkreślenia. A znaki plus i minus i inne? Można we wszystkich bazach, czy mogą być problemy? Ten post edytował nowy_pehapowiec 20.09.2009, 15:17:53 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 10:00 |