![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czy faktycznie każdy rozumny człowiek powinien omijać PHP szerokim łukiem? Największe serwisy internetowe powstały w PHP (Facebook, YT). Internet jest zalany artykułami o beznadziejności PHP. Czy jest tak w rzeczywistości? Jakie są powody by tak twierdzić? Jeff Atwood stara się to wyjaśnić. SPAM
Ten post edytował erix 14.09.2009, 21:45:27
Powód edycji: [erix]: znowu ten sam link, moderka do odwołania [Ociu]: Usunąłem link.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Gdyby wszyscy ciągle optymalizowali, to nie wyszlibyśmy z epoki kart perforowanych, ponieważ zawsze możnaby coś przyspieszyć bez konieczności modyfikacji sprzętu. Właśnie dlatego, że jestem w stanie nauczyć się korzystać z nowych narzędzi, rozwijam się. Przecież mogłem zostać na 386 i pisać w Tigu, Tagu i zamiast graficznych narzędzi używać wiersza poleceń - przecież jest wydajnieszy... Nie wspominałem o tym, że mamy się hamować albo nie korzystać z rozwiązań ułatwiających życie. Cały czas wspominam o rozsądnym podejściu do wykorzystania "udogodnień" dla programisty, które tak naprawdę czasem nie są potrzebne. Wszyscy ciągle coś optymalizują. Gdyby nie chęć optymalizacji komputerów to nie mielibyśmy dziś laptopów. Elektronicy mogą tutaj dużo powiedzieć na temat rozwoju tej dziedziny techniki w dziejach historii. Cytat Mam okazję pamiętać czasy, w których programiści walczyli na programy w asemblerze. Walka ta polegała na napisaniu najszybszego algorytmu rysującego piksel na ekranie. Przyszedł DirectX i zepsuł całą zabawę. Tak samo jest z frameworkami. Jest to naturalny rozwój danego języka, polegający na dodawaniu kolejnej warstwy abstrakcji, która siłą rzeczy wymaga mocniejszego sprzętu. Tak samo jak przesiadka z notatnika na Eclipse. Oczywiście, że tak. Ale tutaj arena walki odbywa się na innej dziedzinie. Parę linijek kodu więcej dla ciebia = więcej osób pomieścisz na serwerze. Jak wyżej wspomniałem nie mówię, że programowanie obiektowe jest be. Jest jak najbardziej prawidłowym podejściem pod warunkiem, że się z nimi nie przesadzi.Cytat PHP jest badziewny nie ze względu na wydajność, ale na burdel jaki w nim panuje i wiele innych rzeczy, o których już nie raz pisałem i nie chce mi się tego znowu powtarzać. Uprzedzając kolejne pytanie - programuję w PHP, ponieważ popełniłem błąd w wyborze technologii, w której chciałem się specjalizować. Ja niestety też dlatego przechodzę na ActionScripta, który ciekawi mnie znacznie bardziej niż bawienie się z htmlem i bazami danych. W dodatku przy tworzeniu efektów wizualnych rzeczywiście można popisać się swoimi umiejętnościami. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 03:22 |