![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2009 Skąd: Polska ;) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam pewien problem, a mianowicie: Chcę podzielić stronkę na 2 kolumny.
W pliku index.html mam w style.css mam
Lecz stronka nadal nie jest podzielona (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Z góry dziękuje (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Nom... Ja zaczynałem od AC LOGO ( żółwik rulez (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ), Turbo Pascala, DOS (nawet nie pamiętam, ale chyba 5.X), a wszystko co nowe zaczynało się od tutoriali, helpów, readme, howto, manuali, książek tematycznych i uważnej lektury wszystkiego gdzie można jakąś wiedzę na dany temat znaleźć. Tymczasem przyjrzyj się swojemu kodowi i sam powiedz, czy to jest chociaż podobne do czegokolwiek w tutorialach o podstawach? Nawet linki w odnośnikach wygladają jakbyś zapomniał o rozszerzeniach ( albo przesadził z używaniem mod-rewrite'a, ale o to Cię nie podejrzewam (IMG:style_emoticons/default/aaevil.gif) ) Dlatego proszę Cię w imieniu tutaj piszących i to czytających: Popraw to do formy przystępnej i choć trochę zgodnej z obowiązującymi standardami. Nie chodzi o to, by to był kod bezbłędny, bo przecież masz problem i chcesz go rozwiązać (a to oznacza, że one zapewne są), ale by się choć do Transitional walidował. Bo teraz jak mamy Ci pomóc w problemie tak naprawdę, skoro prosisz nas o rozwiązanie, a my jako piszący widzimy, że problem jest szerszej natury i nawet nasze podpowiedzi mogą Ci nic nie mówić. Widać to po kodzie. Z działającego zrobiłeś sieczkę, a na nasze uwagi, że masz błędy i gdzie, nie ma odzewu. Jeszcze kilka postów wyżej wspomniano o usunięciu tagów html z pliku css, a jakby nigdy nic ponownie wklejasz plik css z nimi wewnątrz. Takie coś na dłuższą metę może irytować odpowiadających Ci. Inaczej bowiem podejdą gdy widzą, że robisz poprawki, postępy, a zupełnie inaczej gdy mimo nakierowania i wskazania błędów nadal robisz swoje.
A wracając do tematu to nawet podziałów na 2 kolumny layoutu jest kilka metod: pozycjonowanie absolutne, relatywne, z użyciem float i każda z nich jest zależna od tego czy chcesz zrobić szablon typu statycznego czy fluid. W temacie masz przynajmniej kilka sposobów podanych jak na tacy, gdybyś choć trochę rozumiał co do Ciebie zostało napisane. Tyle że nie napisano Ci gotowego kodu na zasadzie kopiuj-wklej, bo też nie o to na forum w dziale Przedszkole chodzi. Od gotowców masz odpowiedni dział i to nie jest ten w którym piszemy. A w tamtym za takie pytanie jakie jest w tym temacie albo by Cię wyśmiano, albo zjechano za brak znajomości elementarnych podstaw. EDIT: Żebyś nie myślał, że traktuję Cię ja lub ktokolwiek z wyższością. Większość (jeśli nie wszyscy), nawet moderatorzy i administratorzy mają w zakładkach strony z manualami, tutorialami, kursami i ciekawymi przykładami dla wielu technologii jakich na codzień używamy. Ja mam (i zapewne nie tylko ja) odnośniki do specyfikacji html czy css, by w razie wątpliwości zerknąć i upewnić się, że to co mówimy jest prawidłowe. Nikt tu nie jest alfą i omegą i mamy prawo się mylić. Różnica polega na tym, że nam się chce w porównaniu do innych i mamy solidne podstawy by chociaż wiedzieć gdzie szukać rozwiązań zamiast lecieć z błahymi problemami na forum. Jeśli byś zerknął dokładnie to nawet dziś jeden z moderatorów miał problem i założył temat odpowiedni, gdzie osoba już w pierwszym poście dała mu prawidłową podpowiedź. Czy to sprawia, ze jest gorszym programistą niż inni tu piszący? Wątpię. Ten post edytował thek 18.09.2009, 23:02:15 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 17:58 |