![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czy faktycznie każdy rozumny człowiek powinien omijać PHP szerokim łukiem? Największe serwisy internetowe powstały w PHP (Facebook, YT). Internet jest zalany artykułami o beznadziejności PHP. Czy jest tak w rzeczywistości? Jakie są powody by tak twierdzić? Jeff Atwood stara się to wyjaśnić. SPAM
Ten post edytował erix 14.09.2009, 21:45:27
Powód edycji: [erix]: znowu ten sam link, moderka do odwołania [Ociu]: Usunąłem link.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
~wookieb, a już myślałem że sam na tym świecie z takim podejściem zostałem. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Mnie też właśnie ZF denerwuje takim podejściem; niedługo pird programisty będzie obiektem i to jeszcze z takimi własnościami, że głowa mała. Tylko pozostaje jeszcze druga kwestia większości - dołoży się kostkę RAM i będzie po problemie. Takim ludziom nie przetłumaczy, że gdyby się nieco sprężyli, to by i na współdzielonym pozostało. Trzeba wypośrodkować, bo gdy całkowicie porzucić obiektówkę - bałagan, za dużo obiektów - problemy z zasobami. Cytat Ale modele - odzwierciedlające zachowanie systemu - budować osobno i ewentualnie wewnątrz bawić się ORMem. Albo budować ORM na interfejsach (abstraktach) wymodelowanych pod system. ORM są osobną kwestią; można powiedzieć, że to najwęższe gardło współczesnych aplikacji opartych na MVC (i nie tylko zresztą). Właściwie, to większość aplikacji wcale ORM nie potrzebuje, gdyż są to jedynie generatory zapytań upchnięte w dziesiątki klas, autoloaderów i innego badziewia, które istnieje tylko po to, aby wygenerować zapytanie przez chaining obiektu i zmapować to do getterów/setterów, które dodatkowo obciążają serwis (is_callable oraz sprawdzenie, czy przypadkiem metoda już nie istnieje). A SPL z ArrayAccess jest takie fajne i leciutkie. ;] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 00:23 |