![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czy faktycznie każdy rozumny człowiek powinien omijać PHP szerokim łukiem? Największe serwisy internetowe powstały w PHP (Facebook, YT). Internet jest zalany artykułami o beznadziejności PHP. Czy jest tak w rzeczywistości? Jakie są powody by tak twierdzić? Jeff Atwood stara się to wyjaśnić. SPAM
Ten post edytował erix 14.09.2009, 21:45:27
Powód edycji: [erix]: znowu ten sam link, moderka do odwołania [Ociu]: Usunąłem link.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ORM to tylko Object-relational mapping, czyli w uproszczeniu mapowanie obiektu na pola bazy danych. Programujemy obiektowo prawda? Każda cegiełka naszej aplikacji to obiekt, cegiełki tworzą ściankę która de facto też jest obiektem. I najlepsze co może być, moim zdaniem, to budowanie modelu właśnie w oparciu o te cegiełki-obiekty. Więcej, każdy model to powinna być osobna cegiełka. Widok zaś to to, co wybiera w zależności do potrzeb (Http Request) model(lub modele, w zależności od komplikacji aplikacji jaki i requesta) i bardzo prosto przekazuje(w sumie samym przekazaniem zajmuje się kontroler) to do szablonu(szablonem może być HTML, XML czy CVS) i np. sortuje po dacie, czy czymkolwiek chcesz. A resztą, całą obsługa zajmuje się kontroler.
Ja nie rozumiem gdzie macie bagno w modelu czy widoku? Rozbijasz daną stronę na poszczególne elementy; stałe, niezmienne elementy pakujesz do szablonu; zmienne, pakujesz do Bazy/ORM/Obiektu/Modelu. Widok wybiera z modeli tylko te potrzebne akurat teraz i zajmuje się podstawową obróbką/sortowaniem a reszta bagna jest w kontrolerze. ___________ PS. Być może was do końca nie zrozumiałem, być może wy mnie nie rozumiecie. Być może niepotrzebnie piszę o rzezach oczywistych, być może wydaje mi się tylko że widzę wszystko krystalicznie czysto przez tą butelkę ginu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 03:00 |