![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
Jak najlepiej zarządzać zdjęciami w bazie danych? Powiedzmy, że chodzi o sklep, w którym są produkty poukładane w różnych kategoriach. Każdy produkt może mieć zdjęcia (albo ulotki pdf). Oczywiście produkt ma też opis, nazwę. Jak zaprojektować taką bazę w której każdy produkt może mieć różną liczbę zdjęć? Wymyśliłem sobie takie proste rozwiązanie tabela zdjecia PRODUCT_ID | FOTO_NAME i jeśli produkt ma kilka zdjęć to kilka razy pojawi się jego id w tej tabeli ale różne będą nazwy zdjęć. Jest jeszcze sprawa kolejności zdjęć. Jedyne na co wpadłem to dodatkowa kolumna ORDER. Pobierałbym nazwę zdjęć dla danego PRODUCT_ID i sortował według kolumny ORDER. Ale może macie jakiś lepszy pomysł? I na koniec, czy zdjęcia trzymać w folderze danego produktu, czy jakoś inaczej to poukładać? Teraz mam folder BASE/XXXX i każdy produkt ma swój własny folder (taki jak PRODUCT_ID). Tylko, że jeśli produkty mają takie samo zdjęcie to musiałbym je mieć powtórzone w każdym folderze - spory minus. Jak to rozplanować, żeby było lepiej. pozdro |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
vokiel wiem, że jest późno i mogę bredzić ale czy twój avatar to nie jest z tej kreskówki o kurach które dziergają sweterki? Jak ona się nazywała? Nie mogę sobie przypomnieć.
A wracając do sprawy: 1 Pytałem o Twoje doświadczenia, bo pewnie są większe niż moje. A to troszkę też od sprzętu zależy. Na moim kompie 300 plików/katalogów jest do przyjęcia. Ale na serwerze Fedora + Phenom X4 już bliżej 1000 plików/katalogów. 2 Produkt identyfikuje po ID a nie nazwie. Ale, że każdy produkt może mieć dowolną ilość plików jakiegoś typu (pdf, doc, ...) to nazwy plików muszą być unikalne i ID tego nie zapewni. 3 Faktycznie, małe nieporozumienie. To, że dzieli pliki na powiedzmy 'typy' albo 'rodzaje' to jest dla mnie oczywiste. Osobny folder na fotki, osobny na doc, osobny na polskie pdf i osobny na angielskie pdf i tak dalej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) 4 No zmiany nazw związane z literówkami to istny koszmar. Ale poza tym, jeśli produkt (LG 22" superLCD) jest nierozróżnialny (poza posiadaniem potomków) od kategorii (Monitory LCD), to z czasem nieuniknione są zmiany nazw bardziej świadome, że tak powiem. 'Monitory LCD' na 'Monitory' bo CRT już chyba nawet nie ma w sprzedaży. Może to nei najlepszy przykład nie śledzę rynku sprzętu komputerowego ale chyba wiesz o co mi chodzi. Mówisz, żeby dzielić po ID? Np foldery '0000-0200', '0201-0400', '0401-0600' i dopiero w nich odpowiednio 'jpg', 'pdf', 'doc'? 5 Tak jak pisałem wyżej, samo ID nie wystarczy. Czy poza md5_file() jest coś wartnego uwagi? Tak sobie myśle, że zapytam jeszcze o: 6 Jak rozwiązujesz sprawę kilku struktur dla tych samych danych? Np sklep komputerowy i są w nim nagrywarki, monitory, dyski i inne. Czyli hierarchiczna struktura z przodkami i potomkami. Ale są też producenci np NEC, WD, SAMSUNG. I powiedzmy, że jakiś fanboy chce poskładać kompa z częściami tylko jednego producenta. Jak umożliwić mu przeglądanie części ale właśnie z nazwami producentów jako najogólniejszymi kategoriami? Czyli XTRA FIRMA --- dyski --- sata --- ata --- ram pozdro |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 06:15 |