![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czy faktycznie każdy rozumny człowiek powinien omijać PHP szerokim łukiem? Największe serwisy internetowe powstały w PHP (Facebook, YT). Internet jest zalany artykułami o beznadziejności PHP. Czy jest tak w rzeczywistości? Jakie są powody by tak twierdzić? Jeff Atwood stara się to wyjaśnić. SPAM
Ten post edytował erix 14.09.2009, 21:45:27
Powód edycji: [erix]: znowu ten sam link, moderka do odwołania [Ociu]: Usunąłem link.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP to ofiara swojego własnego wieku dziecięcego. Zbyt późno wprowadzono prawdziwą obiektówkę, zbyt późno decydują się na Unicode, zbyt długo trzymano PHP4 przy życiu, zbyt bojaźliwie twórcy podchodzą do opróżnienia języka z prehistorycznych śmieci. A na dokładkę pierze mózgi programistów w kwestii systemów szablonów, którzy później łażą po blogach i forach i wypisują o tym takie głupoty, że głowa pęka (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
OK, po tym jak sobie ulżyłem, trochę bardziej na poważnie: z jednej strony jest to język wręcz idealny, aby napisać coś na szybko, np. jakąś mini-stronkę lub przydatny w codziennej pracy gadżet, z drugiej - przy większych projektach wymagana jest pewna doza samokontroli. Można napisać świetny i stabilny kod, który nawet i na PHP7 będzie poprawnie pracować, a wystarczy chwila nieuwagi, by otrzymać sieczkę, która posypie się za dwa-trzy wydania. Co jest faktem to to, że projekt się rozwija, pomimo sporych zaległości i wszelkich problemów z kompatybilnością z tym związanych. Teraz wszyscy jeżdżą po niewydanym jeszcze PHP6, że jedyne co wniesie, to unicode, a nie zdają sobie sprawy, że wymaga to przepisania i dostosowania implementacji **wszystkich** możliwych funkcji, rozszerzeń i elementów składni języka, które z tego korzystają. Później zaowocuje to kupą wpisów na blogach z motywem przewodnim, jakie to PHP6 mało innowacyjne i niepotrzebne, kolejna grupa programistów się zniechęci, ponownie migracja na "szóstkę" będzie trwała przez to pół dekady, aż w końcu kogoś szlag trafi, stworzy od zera następcę PHP, tyle że porządnie zrobionego na dzień dobry i powstanie nowy biznes. Wracając do wywiadu -> wątpię, by Stroustrup coś takiego napisał, nawet żartem (aczkolwiek nie wątpię w to, że poczucie humoru gość ma). Żadne oficjalne źródła o nim nie wspominają, a co więcej - IEEE miało z nim normalny wywiad w czerwcu 1998 roku, czyli wypadałoby zaledwie 6 miesięcy po poprzednim. Osobiście C++ olałem, bo miałem dość idiotyzmów tego języka. Jest C, później D, a do tego Java i PHP (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 07:18 |