![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czy faktycznie każdy rozumny człowiek powinien omijać PHP szerokim łukiem? Największe serwisy internetowe powstały w PHP (Facebook, YT). Internet jest zalany artykułami o beznadziejności PHP. Czy jest tak w rzeczywistości? Jakie są powody by tak twierdzić? Jeff Atwood stara się to wyjaśnić. SPAM
Ten post edytował erix 14.09.2009, 21:45:27
Powód edycji: [erix]: znowu ten sam link, moderka do odwołania [Ociu]: Usunąłem link.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli zrobisz (nazwijmy to na razie tak) zbiór klas, które implementują funkcjonalność MVC, następnie, użyjesz tego zbioru klas do tego aby napisać aplikację to zastanów się nad jedną rzeczą. A mianowicie nad tym która część kontroluję drugą. Zbiór klas kontroluję Twój kod czy na odwrót.
Czy jak tylko odpala się aplikacja odpalany jest ten zbiór klas który implementuję MVC i on ustala kolejność wywołań Twojego kodu (wywołuję go) czy na odwrót? Pytam się, bo pare postów wyżej wkleiłem definicję frameworku z Wikipedii i w tym przykładzie - zaimplementowania w kilku klasach funkcjonalności MVC, wszystkie cztery wspomniane warunki są spełnione. Więc tak, niniejszym napisałeś framework. Cytat Dla mnie jednym z podstawowych jest fakt, że PHP koło wielowątkowości to nawet nie przechodził. W przeciwieństwie np. do Javy czy Python, gdzie conajmniej w zastosowaniach webowych programista jest z wielowątkowością bezlitośnie i twardo konfrontowany i jeżeli to zignoruje to zazwyczaj źle się to kończy. Poza tym samo pojęcie kontenera w PHP nie istnieje (conajmniej nie istaniało kiedy sporo jeszcze w PHP pisałem). Oczywiście PHP'owcy powiedzą, że pisanie wielowątkowe jest cholernie trudne i będą mieli rację. Jednak korzyści z niego są tak duże że po prostu nie da się tego pominąć. W Javie i w Pythonie poprzez zastosowanie kontenerów (i "pool"-i) udało się ten proces makabrycznie ułatwić. W ogóle, brak wielowątkowości to tylko jeden z wielu problemów PHP. Już to powtarzałem kilka razy na tym forum. PHP jest debilnie zaprojektowany od środka. Brakuję w nim tak podstawowych rzeczy jak chociażby normalne tablice. W nim rzadnej struktury nie można poprawnie zaimplementować, więc nie ma co wymagać dalej... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 16:18 |