Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Formularz subskrypcji z potwierdzeniem
altar

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Chodzi o formularz zamówienia newslettera z potwierdzeniem subskrypcji w postaci wiadomości email z linkiem do kliknięcia(lub inne rozwiązanie).
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak się za to zabrać?
Mam program do wysyłania newslettera, program dodaje dane, czyli imie, adres email itp. itd. do swojej bazy na podstawie wiadomosci wysłanej na konto pocztowe które przeznaczyłem do wysyłania newslettera. Czyli jeśli na to konto przyjdzie wiadomość o danym temacie to program pobiera sobie z treści potrzebne informacje i zapisuje je w bazie danych.

Ale jak zrobić żeby gdy wypełnimy formularz, skrypt wysłał prośbę o potwierdzenie, a potem gdy potwierdzimy, czyli klikniemy w link zeby ponownie wysłał email z tymi danymi z formularza.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
thek

Grupa: Moderatorzy

A po co? (IMG:style_emoticons/default/blinksmiley.gif) Chcesz zasypać usera prośbami o mailowe potwierdzenie chęci otrzymania na maila newslettera? Źle podchodzisz do tego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Newsletter się wysyła z częstotliwością określoną (raz na dzień lub kilka) i sprawdza czy aby nie ma nowych informacji z interesującego usera zakresu. Jeśli tak mail idzie. Jeśli nie to olewasz w tym przebiegu usera. Jedynie w samym newsletterze dajesz mu możliwość rezygnacji z otrzymywania go.
Ja swój rozwiązałem tak, że tworzę plik XML z nowościami tego dnia w konkretnych kategoriach i co 24h puszcza się cronem sprawdzanie userów zapisanych do newslettera. Jeśli user ma datę ostatniego mailingu inną od aktualnej i jest zapisany do jakiejś kategorii to sprawdzam czy są w niej nowości. Jesli tak formatuję maila i wysyłam. Jeśli nie to sprawdzam następnego usera. Każdemu sprawdzonemu (nieważne czy posłałem mail czy nie! )aktualizuję datę na aktualną. Dzięki temu nie multiplikuje wywołań do bazy, bo tabelę z nowościami mam zawsze "pod ręką", nawet jeśli coś przerwie mi skrypt. Poza tym jeśli się sypnie skrypt to jego wznowienie nie obejmie już userów do których poszedł mailing bo sprawdzę czy data (dzień i miesiąc) ostatniego mailingu i aktualna nie są takie same (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) I tylko takich biorę pakietami do wysyłki.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 6.10.2025 - 20:58