![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czy faktycznie każdy rozumny człowiek powinien omijać PHP szerokim łukiem? Największe serwisy internetowe powstały w PHP (Facebook, YT). Internet jest zalany artykułami o beznadziejności PHP. Czy jest tak w rzeczywistości? Jakie są powody by tak twierdzić? Jeff Atwood stara się to wyjaśnić. SPAM
Ten post edytował erix 14.09.2009, 21:45:27
Powód edycji: [erix]: znowu ten sam link, moderka do odwołania [Ociu]: Usunąłem link.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc odpowiedź na to pytanie IMHO jest tylko jedna: tak!
Czemu? Powodów jest wiele. Dla mnie jednym z podstawowych jest fakt, że PHP koło wielowątkowości to nawet nie przechodził. W przeciwieństwie np. do Javy czy Python, gdzie conajmniej w zastosowaniach webowych programista jest z wielowątkowością bezlitośnie i twardo konfrontowany i jeżeli to zignoruje to zazwyczaj źle się to kończy. Poza tym samo pojęcie kontenera w PHP nie istnieje (conajmniej nie istaniało kiedy sporo jeszcze w PHP pisałem). Oczywiście PHP'owcy powiedzą, że pisanie wielowątkowe jest cholernie trudne i będą mieli rację. Jednak korzyści z niego są tak duże że po prostu nie da się tego pominąć. W Javie i w Pythonie poprzez zastosowanie kontenerów (i "pool"-i) udało się ten proces makabrycznie ułatwić. Dalej co mnie kiedyś dobiło w PHP - jak się dowiedziałem, że int zależnie od platformy ma różną wielkość to myślałem, że padnę z niedowierzania (czemu - w C też przecież tak jest?, ktoś zapyta). Nie ma to jak dobry język wysokiego poziomu. No i takie sprawy jak "high order functions" realizowane za pomocą stringów... Nawet C powoli umie robić to lepiej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dalej co mnie kiedyś dobiło w PHP - jak się dowiedziałem, że int zależnie od platformy ma różną wielkość to myślałem, że padnę z niedowierzania (czemu - w C też przecież tak jest?, ktoś zapyta). Nie ma to jak dobry język wysokiego poziomu. A w Javie to samo (no niemal to samo) już Cię nie dobijało? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Każdy język ma swoje grzeszki ;-) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A w Javie to samo (no niemal to samo) już Cię nie dobijało? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Mógłbyś rozwinąć? Zawsze myślałem, że w Javie int ma zawsze 32 bity. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłbyś rozwinąć? Zawsze myślałem, że w Javie int ma zawsze 32 bity. Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Nie o samą długość inta mi chodziło a o problem leżący całkiem niedaleko.Pisałem kiedyś o tym. W komentarzu nr 5 ktoś zwraca uwagę na zależność problemu od różnej maszyny, co jest prawdą. Sprawdziłem. A odpowiedź na pytanie postawione w tytule brzmi: nie. PHP nie jest badziewne. Jest za to pełne niekonsekwencji, chaosu i słabych rozwiązań i podjętych decyzji. PHP w rękach sprawnego programisty jest całkeim niezłym narzędziem. Niestety ogromny odsetek kodu produkowanego w PHP to bardziew pisany przez "początkujących profesjonalistów". ~Bonastick Eckel'a się pozbądź lub zacznij nim palić w piecu. Książka jest słaba lub wręcz bardzo słaba na tle innych publikacji wspierających naukę Javy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 00:01 |