![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czy faktycznie każdy rozumny człowiek powinien omijać PHP szerokim łukiem? Największe serwisy internetowe powstały w PHP (Facebook, YT). Internet jest zalany artykułami o beznadziejności PHP. Czy jest tak w rzeczywistości? Jakie są powody by tak twierdzić? Jeff Atwood stara się to wyjaśnić. SPAM
Ten post edytował erix 14.09.2009, 21:45:27
Powód edycji: [erix]: znowu ten sam link, moderka do odwołania [Ociu]: Usunąłem link.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W PHP każdy głupi umie napisać dynamiczną stronę która działa. To jest ogromna zaleta tego języka. Ale moim z czasem zamiast przepisać sam język tak żeby był przyjemny i usystematyzowany to mu dorabiano protezy. Mamy potworka, ale co z tego, skoro łatwo w nim napisać cokolwiek. Kilka naprawdę dobrych frameworków sprawia że te większe rzeczy też się pisze bez większych problemów. Dodaj do tego ogromną rzeszę programistów piszących w PHP (z tego co pamiętam, wedle jakiegoś poważnego rankingu jest więcej programistów PHP niż C/C++ (!)).
Ale z drugiej strony taki Ruby (o wiele przyjemniejszy od PHP*) ma Ruby on Rails, też świetny framework, sam z nim nie miałem bliższej znajomości ale jest podobno świetny, więc po co babrać się z PHP? A jak pomyślę o Pythonie w którym naprawdę po prostu przyjemnie i tak jakoś naturalnie* się pisze, dodamy do tego np. Django (lub inny dobry webowy framework) to ja nie wiem po co sięgać po PHP? Java... Java jest potężna, Java jest wielka, Java mnie przeraża (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ale mogąc pisać w Javie strony to czemu babrać się w PHP? Ano dlatego że jak chcesz tylko wyświetlić czas serwera na stornie w danym miejscu a resztę mieć statyczną, to w PHP zrobisz to szybciutko i prosto. Od czegoś trzeba zacząć. A w PHP uzyskujesz bardzo dużo bardzo szybko, mimo bardzo małej wiedzy, a do tego prawie wszędzie daną stronę postawisz z powodu popularności PHP. I to sprawia że PHP jest bardzo dalekie od beznadziejności*. _____ *moim zdaniem oczywiście |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 23:44 |