![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 70 Dołączył: 5.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszę (w celach ćwiczenia) klasę uwierzytelniania. W klasie mam metody takie jak, check_if_logged, connect_to_databese itd... są to metody które są zdecydowanie w backendzie. A co z frontend'em? Powiedzmy przydałaby się metoda wyswietlajaca formularz logowania. I teraz jeśli dam po prostu:
To będzie to wystarczająco oddzielone? Czy może, nie wiem, mieć zapisany formularz w oddzielnym pliku tekstowym i includować go w metodzie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 70 Dołączył: 5.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy coś takiego będzie poprawną metodą?
log_in W argumentach przyjmuj nazwę usera i hasło. Sprawdza czy hasz hasła pasuje do zapisanego w bazie hasza hasła dla danego usera. Jeśli nie to wywala error Jeśli pasuje to: dopisuje w tabeli z userami w polu "logged_in" yes (dla danego usera), tworzy $_SESSION['logged] = 'yes', wywoluje metode sprawdzajaca czy user wybral "zaloguj automatycznie) i jeśli zwraca TRUE to jeszcze setcookie('logged', sha1(haslo)); Szczególnie chodzi mi o części z bazą danych |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 21:13 |