![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 137 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Poszukuje dysku przenosnego od 250 do 500 gb w cenie do 300/400 pln. Chce na tym dysku miec system operacyjny i korzystac z niego na komputerze. Pewnie musi byc szybki odczyt /zapis? Co polecacie ?
Powód edycji: [erix]: przeniosłem
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Firewire czy USB nie ma znaczenia. W PC nie uświadczysz Firewire 800, a 400 jest tak szybka jak USB 2.0. Jeśli dysk na USB to nie ma znaczenia czy 5400 czy 7200, czy ma NCQ czy nie, czy ma 16 MB cache czy 2 MB, interfejs USB (lub firewire 400) i tak będzie wąskim gardłem. Co innego eSATA.
Osobiście polecam Seagate. Mam w sumie 4 dyski zewnętrzne. 3 x 7200 RPM z zewnętrzym zasilaniem (250, 500 i 1000 GB) wszystkie działają bez zarzutu. Ale ten na Firewire miał problemy pod XP (problem z obsługą interfejsu pod XP a nie samym dyskiem, czasem system ni z gruchy ni z pietruchy go wyłączał). Mam też 1 x 5400 RPM bez zewnętrznego zasilania. Teoretycznie potrzebuje 2 portów USB (dane + zasilanie, oraz drugi do samego zasilania) w praktyce hula bez problemu podłączony do jednego portu. Jeśli masz eSATA to bierz dysk na eSATA (naprawdę są szybsze). Jeśli masz Laptopa to wygodniej 5400 bez zewnętrznego zasilania, podłączysz wszędzie tam gdzie włączysz laptopa. Jeśli myślisz o uruchamianiu systemu operacyjnego z tego dysku na różnych komputerach (a nie jest to jakaś dystrybucja typu Live CD) to daruj sobie. System jest instalowany na danej konfiguracji sprzętowej, na innej konfiguracji nie będzie dział poprawnie (owszem może i będzie działał, ale nie zdziw się różnymi niefajnymi nie wartymi zachodu problemami). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 10:01 |