Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [IDE] emacs, tutorial
x11100b

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam.

chce z aktualnie notepada++ przesiasc sie na jakies srodowisko programistycznego, lubie VIM'a dlatego zdecydowalem sie na emacsa. jedyne IDE z prawdziwego zdarzenia jakie do tej pory uzywalem to NetBeans.

ma ktos _godne_ polecenia tutoriale ktore pomogly by mi dobrze poznac to srodowisko ktore mialoby sluzyc do programowania w php/html/js?

Ten post edytował x11100b 12.09.2009, 13:42:36
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
x11100b

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Gryf: tak, lubie Vima, chce poznac Emacsa, dzieki, poczytam...
Spawnm: sorki za zly dzial
dr_bonzo: uzywalem to dobry czas. bylo to 2 lata temu i do pisania w Javie, teraz chce poznac Emacsa ktory. Aktualnie pisze w Notepadzie++ ale chcialbym poznac cos ogolniejszego bardziej konfigurowalnego i gdzie nie trzeba klikac duzo myszka (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

jeszcze jakies pytania?

zalozylem ten temat aby komus kiedys tez sie mogl przydac, prosze podawac linki do ciekawych tutoriali jak napisalem godnych polecenia

ja na razie czytam to:

http://marcin.af.gliwice.pl/

mam nadzieje ze nie jestem tu jedynym zwolennikiem GNU?? wrzuccie tu swoje przemyslenia przyda sie mi na pewno i komus moze jeszcze. jakies pliki konfiguracyjne z opisem co gdzie zmienic itp.. na razie nie koloruje nawet skladni

ps. konkretne pytanie - jak zdefiniowac dopelnienia wyrazow w emacsie? zeby mi dopelnialo / podpowiadalo nazwy parametrow / funkcji / metod / pol itp... ogolnie - jak przystosowac emacsa do wygodnego pisania w PHP / JS / HTML.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 9.10.2025 - 01:46