Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [IDE] emacs, tutorial
x11100b
post 12.09.2009, 13:40:43
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam.

chce z aktualnie notepada++ przesiasc sie na jakies srodowisko programistycznego, lubie VIM'a dlatego zdecydowalem sie na emacsa. jedyne IDE z prawdziwego zdarzenia jakie do tej pory uzywalem to NetBeans.

ma ktos _godne_ polecenia tutoriale ktore pomogly by mi dobrze poznac to srodowisko ktore mialoby sluzyc do programowania w php/html/js?

Ten post edytował x11100b 12.09.2009, 13:42:36
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
x11100b
post 12.09.2009, 17:38:21
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Gryf: tak, lubie Vima, chce poznac Emacsa, dzieki, poczytam...
Spawnm: sorki za zly dzial
dr_bonzo: uzywalem to dobry czas. bylo to 2 lata temu i do pisania w Javie, teraz chce poznac Emacsa ktory. Aktualnie pisze w Notepadzie++ ale chcialbym poznac cos ogolniejszego bardziej konfigurowalnego i gdzie nie trzeba klikac duzo myszka winksmiley.jpg

jeszcze jakies pytania?

zalozylem ten temat aby komus kiedys tez sie mogl przydac, prosze podawac linki do ciekawych tutoriali jak napisalem godnych polecenia

ja na razie czytam to:

http://marcin.af.gliwice.pl/

mam nadzieje ze nie jestem tu jedynym zwolennikiem GNU?? wrzuccie tu swoje przemyslenia przyda sie mi na pewno i komus moze jeszcze. jakies pliki konfiguracyjne z opisem co gdzie zmienic itp.. na razie nie koloruje nawet skladni

ps. konkretne pytanie - jak zdefiniowac dopelnienia wyrazow w emacsie? zeby mi dopelnialo / podpowiadalo nazwy parametrow / funkcji / metod / pol itp... ogolnie - jak przystosowac emacsa do wygodnego pisania w PHP / JS / HTML.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 20:55