Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [AJAX] Zabezpieczenie przed wywołaniem spoza aplikacji
nu_moon

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Zrobilem sobie calkiem fajna aplikacje na bazie Ajaxa i wszystko pieknie dziala.
Zaczalem tez na sile starac sie zepsuc aplikacje od strony uzytkownika, zanim wystawie ja publicznie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Jedna rzecz (w sumie kosmetyczna) - czy mozna w jakis sposob zabezpieczyc strony wywolywane za pomoca ajaxa ?
Tzn chodzi o to ze np. majac pliki ktore za jego pomoca sa pobierane (np. zanjduja sie w katalogu ax/skrypt.php), zostana wywolane bezposrednio z pzregladarki produkuja dosc nie-ladny stzrep HTML'a lub tekstu.

Da sie to w jakis sposob zabezpieczyc ?
Od strony serwera nie bardzo chyba jest taka mozliwosc, bo żądanie przychodzi z IP klienta.
Od strony aplikacji - hm jedyne co mi przyszlo do glowy to inicjowac zmienna sesyjna po wejsciu na strone w sposob "normalny" i wypluwac output w zaleznosci czy jest ona juz ustawiona czy nie...

Jakies inne roziwzania ? czy moze sobie odpuscic ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
pp-layouts

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hm, baza ma być dostępna bez logowania. Takie jest założenie. To jest formularz dla klienta który nie musi się jeszcze w tym momencie logować. Baza uzupełnia dane, które klient wpisuje. Dane są ogólnie jawne, ale nie chcę wystawiać interfejsu do całej tabeli, żeby sobie ktoś tego zwyczajnie nie skopiował. Albo nie podłączył się do tego swoim skryptem.

Powiedzmy że masz bazę "książka telefoniczna". Każdy klient, bez logowania może sobie sprawdzić numer. Ale nie chcemy, żeby ktokolwiek zgrywał sobie całą książkę, ani też nie chcemy żeby ktoś zrobił sobie taką książkę na swojej stronie, używając naszej bazy. Jeśli mam zabezpieczenie sesją, to tak długo dopóki ktoś nie złamie mechanizmu zabezpieczenia sesji php i nie przejmie sesji - nie jest w stanie nic wyciągnąć zewnętrznym skryptem.

W wielu poważnych aplikacjach webowych znalazłem dziury pozwalające na podkradanie danych z niepublicznych baz. Niektóre były tak przyjazne, że pozwalały na proste zapytanie via get zwracając xml. W mojej aplikacji ten numer nie przejdzie.

Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 7.10.2025 - 07:08